„Klubrádió

Meghalt Maradona

25/11/2020 17:50

| Szerző: Klubrádió

Diego Maradona szerda reggel szívrohamot kapott tigrei otthonában, és a mentők már nem tudtak segíteni rajta. Nemrég műtötték, néhány hete még arról szóltak a hírek, az operáció után nem várható komplikáció. Az argentin futball-legenda hatvanéves volt.

Elhunyt Diego Maradona argentin futball-legenda. A jelző az ő esetében biztosan nem túlzás. Halálhíréről több külföldi portál, köztük a BBC Sport is beszámolt. A világbajnok focista, labdarúgóedző hatvanéves volt.

Az első információk szerint tigrei otthonában állt le a szíve. Maradona régóta betegeskedett, de november 4-én még arról szóltak a hírek, sikeresen távolítottak el egy vérrögöt az agyából, és a műtét után nem várható komplikáció.

 
Diego Maradona
Forrás: Wikipédia
 


Halálhírére Argentína elnöke, Alberto Fernández háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. „A világ tetejére vitték minket. Boldoggá tettél minket. Te voltál a legnagyobb közülünk. Köszönjük, hogy voltál, örökké hiányozni fogsz” – írta.

Megható szavakkal búcsúzott tőle a brazil Pelé, aki ellen a köztük lévő korkülönbség miatt nem játszhatott, mégis egymás mellett említik őket a történelem legnagyobb focistáiról szóló vitákban. „Egy napon együtt rúgjuk a labdát ott fent” – mondta. Természetesen egykori klubjai és jelenlegi futballsztárok is megemlékeztek Maradonáról. Az argentin szövetség csak annyit írt: Örök.

Diego Maradona a Buenos Airestől nem messze található Lanúsban született 1960. október 30-án. Még tizenhat éves se volt, amikor bemutatkozott az Argentinos Juniors felnőtt csapatában, ahol öt évet töltött el, az utolsó kettőben gólkirályi címet szerzett hazája bajnokságában, úgy is, hogy nem csatár, hanem irányító, klasszikus 10-es volt (166 meccsen 116 gólig jutott). 1981-ben igazolt az egyik legnagyobb argentin csapatba, a Boca Juniorsba, amellyel rögtön bajnok is lett, és 40 meccsén 28-szor volt eredményes.

1982-ben jött Európába, a Barcelona világrekordnak számító összeget, átszámítva ötmillió eurót fizetett érte. A Barcelonával Ligakupát, Spanyol szuperkupát és kupát is nyert. Annak ellenére, hogy súlyos sérülése is volt (a bilbaós Andoni Goikoetxea rúgta le, akivel aztán később össze is verekedett), 58 meccsen 38 gólt szerzett a katalán csapatban, és ő volt az első Barca-játékos, akit állva tapsolt meg az ősi rivális Real Madrid közönsége. Ugyanakkor állítólag Barcelonában, a '80-as évek közepén kapott rá a kokainra, és ebből később is sok problémája adódott.

A következő klubjában ért a csúcsra: 1984-ben ismét átigazolási rekordot fizettek érte, ezúttal a Napoli. Maradona érkezéséig délolasz csapat egyáltalán nem nyerte meg a Serie A-t, a bajnokságot, de ez rögtön megváltozott: 1987-ben és 1990-ben is bajnokok lettek, '87-ben az olasz kupát is megnyerték, 1989-ben pedig a második számú európai kupasorozatban, az UEFA Kupában győztek. Maradona 115 góljával a Napoli legjobb örökranglistáját is vezette egészen 2017-ig.

Minden idők legnagyobbjai közé a válogatottban emelkedett: 1986-ban világbajnokságot nyert Argentínával, aminek köszönhetően a mai napig sokszor feltűnik az alakja az ország templomaiban is, ahogy a hvg írja. A mexikói tornát a közmegegyezés szerint szinte egyedül nyerte meg, amire a legjobb példa az Anglia elleni negyeddöntő volt: két gólt szerzett a 2-1-re megnyert meccsen, az elsőnél, a csak „isten kezeként” emlegetett gólnál szabálytalanul, a másiknál viszont egyedül vitte végig a labdát az egész pályán, 60 métert szólózva. (Utóbbit az évszázad góljának is nevezik.) A döntőben Nyugat-Németországot győzték le 3-1-re. A '86-os vb-n csapatkapitány volt és a torna legjobb játékosának is megválasztották. A négy évvel későbbi világbajnokságon ezüstérmet szerzett a válogatott, ott visszavágtak a németek. Összesen 91 alkalommal volt válogatott, 34 gólt rúgott.

Ugyan a pályán rendkívül sikeres volt a Napoli színeiben, személyes problémái rosszabbodtak. Tovább használta a kokaint, házasságon kívüli gyereke született és a klub is többször megbüntette, mert hiányzott edzésekről. Végül megbukott egy drogteszten, eltiltották, és így kellett távoznia a délolasz klubtól. Játszott még a Sevilla, a Newell's Old Boys és ismét a Boca Juniors csapatában, mielőtt 1997-ben visszavonult.

Edzősködött is, de játékospályafutásához mérten jóval kisebb sikerrel: az argentin válogatottat a negyeddöntőig vezette a 2010-es világbajnokságon, de ott 4-0-ra kaptak ki a németektől. Dolgozott Argentinában a Racing Clubnál, aztán az emirátusokbeli Al-Waslnál, majd Mexikóba ment és a Dorados edzője lett, legutóbb pedig szintén hazájában a Gimnasia de La Plata együttesét irányította.

Maradona az irányítók, a klasszikus 10-esek egyik legnagyobbja volt, szabadon játszott támadó középpályásként a csatárok mögött, vagy a csatárkettős hátrébb helyezkedő tagjaként. Labdakezelés, cselek, szólók, passzok, játékintelligencia, kreativitás szempontjából egyaránt kiemelkedett a mezőnyből. Alacsony súlypontja lehetővé tette, hogy gyors irányváltásokkal zavarja össze a védőket. Az AC Milan legendás védői, Franco Baresi és Paolo Maldini szerint is Maradona volt a legnehezebb ellenfél, akivel találkoztak. Utóbbi egyébként a legbecsületesebbnek is nevezte, aki tisztelettel bánt mindenkivel a pályán, és bár sokat rugdosták, mégse panaszkodott.

A szegénysorból érkezett Maradona abban is megosztó volt, hogy ma már ritkán látható nyíltsággal vállalta erősen baloldali politikai nézeteit is: nagy tisztelője volt Che Guevarának, Fidel Castróval pedig olyan jóban volt, hogy egy ideig az ő vendégeként lábadozott egy kubai villában. A kubai kommunista forradalom mindkét nagy alakját megörökítette tetoválásain. 

Egészségügyi problémái miatt háromszor műtötték: először 2005-ben gyomorgyűrűt kapott egyre nagyobb gondokat okozó elhízása miatt. 2019-ben egy sérv okozott belső vérzést a gyomrában, idén pedig a már említett vérröggel.