„Klubrádió
A lényeg

Még valódi "migránsválságban" sem szavaznának a budapestiek a Fideszre

27/09/2021 08:46

| Szerző: Klubrádió

A Népszava a Publicus Intézet felmérését közölte, ami arra kérdezett rá, hogy hogyan szavaznának a magyarok, ha hirtelen megváltozna a politikai környezet, és újra egy menekülthullám kellős közepén találnánk magunkat.

A felmérés szerint a látszólag a Fidesz-KDNP-nek "kedvező" esetben, a fő kampánytémájuk bekövetkeztekor sem szavaznának rájuk a budapestiek: 58% akkor is az ellenzéki összefogásra szavazna 2022-ben. A Fidesz 28 százalékot kapna, 14% bizonytalan.

Illegális bevándorlás - Elérte a migránsmenet a magyar hat?
 
Menekült, Tompa, határ
 
Kelebia, 2020. február 6. A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalán 2020. február 6-án. MTI/Molnár Edvárd
Fotó: Molnár Edvárd
 
 
 

 

Más a helyzet vidéken: egy 2015-ös hasonló menekültválság esetén a községekben 44 százalék szavazna rájuk, míg az ellenzékre csupán 32 százalék.

Összesen ugyanakkor fej-fej mellett a két oldal: egyaránt a voksok 39 százalékát kapnák.

Az afganisztáni kivonulás után a magyarok 71 százaléka azt véli, hogy nagy valószínűséggel a 2015-ben tapasztalthoz hasonló menekülthullám indul Európa felé, ami érinteni fogja Magyarországot is, 20 százaléknyian nem tartanak ettől.

A kormánypártiak 9 százaléka szerint helyes lenne az uniós országok részéről, ha befogadnák azokat, akik bizonyítani tudják, hogy életveszélyből menekülnek. 23%-nyi Fidesz-KDNP-szimpatizáns viszont egyszerűen visszatoloncolná őket Afganisztánba. Az ellenzékieknél pont fordítva áll, "de abban gyakorlatilag teljes az egyetértés a táborok között, hogy az Afganisztánnal határos országokat kellene segíteni, hogy ott kezelhessék a menekültkérdést. A magyar társadalom majdnem kétharmada ezt tartaná a leghelyesebb megoldásnak" - írja a Népszava.