„Köszönjük,
A lényeg

Medián: Erősödött a Fidesz és a Tisza is

30/05/2024 21:53

| Szerző: Klubrádió

A Medián e heti, még a a csütörtök esti EP-vita előtt megjelent felmérése szerint a Fidesz a választani tudó biztos szavazók között 48, a Tisza Párt listája ugyanebben a körben 29 százalékon áll, harmadik a DK, MSZP, Párbeszéd EP-listája, 7 százalékos eredménnyel.

A jó másfél héttel a június 9-ei európai parlamenti választások előtt a HVG számára készült Medián-felmérés szerint a Fidesz–KDNP megerősítette vezető helyét. A legfeltűnőbb a Tisza Párt 5 százalékpontos erősödése a választani tudó szavazók körében (nem véletlen, hogy Magyar Péter feltűnését említették a legtöbben, amikor az elmúlt hetek legfontosabb eseményéről kérdezték őket a kérdezőbiztosok).

Azt írják: a Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd közös lista 2 százalékponttal kevesebbet kapott, mint legutóbb, de ennek ellenére valószínű tűnik bejutónak. A Mi Hazánk ugyancsak bejutónak tűnik, a Momentum pont az 5 százalékos határon áll.

Részletesen: a Fidesz EP-listája a választani tudó biztos szavazók között 48 százalékon áll, vagyis két százalékot erősödött az egy hónappal ezelőtti adatokhoz képest. A Tisza Párt listája 29 százalékon áll ugyanígy a választani tudó biztos szavazók körében. A dobogó harmadik fokára fért fel a DK, MSZP, Párbeszéd EP-listája, 7 százalékos eredménnyel. Őket követi a Mi Hazánk hat százalékkal, kétszázalékos erősödéssel áprilishoz képest. A Momentum 5 százalékon áll, ugyanúgy, mint egy hónapja. Ez az öt párt jutna be az Európai Parlamentbe, ha most lennének a választások.

Sokat rontott az eredményén a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ami mindössze 2 százalékon áll a választani tudó biztos szavazók körében, egy hónapja még 6 százalékon álltak. A Jobbikra, a Második Reformkorra és a Mindenki Magyarországára 1-1-1 százalék szavazna.

A közvélemény-kutatás eredményei az M1-es vita előtt jelentek meg, és lesz még hasonló alkalom, a kampány pedig nyilván még az utolsó héten is fokozódni fog, a Medián kutatói ezért sem tekintik a mostani számokat előrejelzésnek.