„Támogassa
A lényeg

Medián: 2022-ben a Tisza támogatóinak több mint fele az ellenzéki összefogásra szavazott

8/05/2024 12:18

| Szerző: Klubrádió

A Medián legutóbbi kutatásban arra kereste a választ, hogy honnan érkeznek a Tisza Párt szavazói. Magyar Péter pártjának szavazótábora meglehetősen sokszínű, és a társadalom minden szegmensében sikerült megszólítania nem elhanyagolható nagyságú rétegeket a hvg.hu-n közölt felmérés szerint.

A Tisza, ami a Medián április végi felmérése szerint 25 százalékon áll, és ezzel stabilan a legerősebb az ellenzéki térfélen, támogatóinak több mint fele a legutóbbi országgyűlési választáson a hatpárti ellenzéki listára voksolt. Emellett 13 százalékuk úgy emlékszik, korábban fideszes volt, és számottevő a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól vagy a Mi Hazánktól átpártolt szavazók aránya is, támogatóinak közel egyötöde pedig az állítja, hogy 2022-ben nem szavazott.

A különböző demográfiai csoportokat tekintve a Tisza Párt szinte minden rétegben két számjegyű támogatottságra számíthat, mindössze három kivétellel: a legidősebb, a legkevésbé iskolázott és a legszegényebb szavazópolgárok körében ennél kisebb a népszerűsége.

A Medián április végén készült felmérésének alaposabb elemzése (a kutatás főbb adatait a múlt héten közölték) arra is rávilágít, hogy Magyar Péter pártjának szavazótábora meglehetősen sokszínű, és a társadalom minden szegmensében sikerült megszólítania nem elhanyagolható nagyságú rétegeket.

Magyart többen látják középutasnak, mint bal- vagy jobboldalinak – egyedül a Fidesz–KDNP szavazó­táborában vannak többségben azok, akik baloldalinak gondolják. Ugyanakkor a Tisza vezető politikusáról csak a válaszadók kisebb része, 37 százaléka gondolja, hogy a kormányfői posztra „inkább” vagy „teljesen” alkalmas, miközben Dobrev Klárát a 25, Orbán Viktort a 54 százalékuk tartja rátermettnek a feladatra.