„1%
A lényeg

Másodjára készül közeli kép a Merkúrról

23/06/2022 19:31

| Szerző: Klubrádió

A szonda 2018-ban októberében kelt útra, hogy a Naprendszer legbelső bolygóját tanulmányozhassa. A Merkúr megközelítése azonban nem egyszerű feladat: a bolygó jóval nagyobb sebeséggel kering a Nap körül, így a vele való találkozáshoz úgynevezett gravitációs hintamanőverekre van szükség.

Most csütörtökön másodjára is megközelíti a Merkúrt az az űrszonda, amit európai és japán közreműködéssel indítottak útjára – derül ki az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján megjelent tájékoztatóból. A missziót BepiColombo névre keresztelték.

A szonda 2018-ban októberében kelt útra, hogy a Naprendszer legbelső bolygóját tanulmányozhassa. A Merkúr megközelítése azonban nem egyszerű feladat: a planéta jóval nagyobb sebeséggel kering a csillagunk körül, így a vele való találkozáshoz úgynevezett gravitációs hintamanőverekre van szükség – írja a hvg.hu.

Ebből összesen pedig kilencet végez el a szonda, hatot a Merkúr mellett.

A szonda a hat közeli elhaladása közül az elsőt tavaly októberben teljesítette – a mostani, ami tehát június 23-án esedékes, a második ilyen lesz. Az első elhaladáskor a szonda kevesebb mint 200 kilométerre volt a bolygótól. Az előzetes számítások alapján most is nagyjából ilyen távolságot mérhetnek majd a szakértők.