„Támogassa
A lényeg

Maruzsa szerint hazugság, hogy öten jelentkeztek kémiatanárnak

11/08/2023 15:23

| Szerző: Klubrádió

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint a kémiatanári jelentkezéseket össze kell adni, és így kijön, hogy 72 emberről van szó, valamint azt mondta, szó sincs arról, hogy 16 ezer pedagógus hiányozna a rendszerből.

Maruzsa Zoltán szerint nem a magyar kormány kezdeményezte, hanem az Európai Bizottság kérése volt az, hogy a Magyarországnak járó uniós források egy jelentős részét pedagógus-béremelésre fordítsa a kormány. Ezért a tervezett béremelés a magyar költségvetési és európai uniós források kombinált felhasználásával valósulhat meg – mondta a kormánypárti Origónak a köznevelésért felelős államtitkár. Szerinte ennek mértéke és ütemezése azon múlik, hogy a már jelenleg is kifizetés alatt álló magyar költségvetési források mellé az Európai Unió is biztosítja-e a rá eső forrásokat.

A köznevelésért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy szerinte „az új pedagógus-életpálya modell” béremelésről, heti 24 óra tanításról, 10 hét szabadságról és szakmai megbecsülésről szól, a jogszabály (amelyet kritikusai bosszútörvénynek neveznek) „megalapozza a béremelés végrehajtását, teljesítményalapú bérezést vezet be, megnöveli a pedagógusok szabadságát”.

Az államtitkár úgy látja, hogy a törvényről sok egyeztetést tartottak, és szerinte sikerült a legtöbb nézetkülönbséget feloldani, úgy átalakítani a tervezet szövegét, hogy az megnyugtató legyen az érintetteknek. „A partnerek kérésére csökken az óraterhelés, amit egységesen, 24 órában határoz meg a törvény. A digitalizációnak köszönhetően csökken az adminisztrációs teher” – fogalmazott.

Maruzsa szerint arról szó sincs, hogy 16 ezer pedagógus hiányozna a rendszerből. „A tény az, hogy 2010 óta a tanulólétszám 13 százalékkal, a pedagóguslétszám pedig 3 százalékkal csökkent. A magyar köznevelésben a tanár-diák arány az uniós átlagnál jobb, ami persze nem jelenti azt, hogy nincsenek kihívások. Teszünk azonban annak érdekében, hogy ezeken úrrá legyünk.”

Az államtitkár reagált arra is, hogy a Népszava nemrég arról írt, az egész országban mindössze öten jelentkeztek kémiatanárnak: „Egyszerű hazugság, mert osztatlan képzésben 23 fő, osztott két féléves képzésben 24 fő, osztott négy féléves képzésben 20 fő, és a szaktanárira – ez egy mesterszakra épülő egy éves képzés – valóban 5 fő jelentkezett, de ez csak az egyik képzési forma, ezeket a számokat össze kell adni, és kijön, hogy 72 fő jelentkezett és nem 5” – mondta.

Az origós interjúban a kormány szokása szerint baloldalazott is, amikor azt mondta, „a tanárok béremeléséhez nagy segítség lenne, ha a baloldal nem akadályozná az uniós pénzek megérkezését”.

Nemrég nyilvánosságra került egy levelezés, amelyben Maruzsa, valamint a köznevelési államtitkárság és a Klebelsberg Központ munkatársai azon tanakodtak, hogyan válaszoljanak a Telex kérdéseire úgy, hogy ne hazudjanak, de ne is közöljék a teljes igazságot. Az államtitkár később elnézést kért mindenkitől, akit esetleg megbántott.