„Támogassa
A lényeg

Mariupolban már meg kellett ásni az első tömegsírt

9/03/2022 16:30

| Szerző: Klubrádió

Mintegy 400 ezer ember szenved napok óta élelem, víz, fűtés, áram és térerő nélkül a Fekete-tenger partján fekvő Mariupolban. A kikötővárost folyamatosan lövik az oroszok. A város polgármestere arról számolt be, hogy már megásták az első tömegsírt, de még mindig sok lehet a romok alatt a halott. Az orosz megszállók tüzérségi csapást mértek a mariupoli 2-es számú szülészetre. Szemtanúk szerint a szülészet megsemmisült, sok a sebesült és halott nő.

Az orosz hadsereg többször is megígérte már, hogy kiengedi a civileket, de az elmúlt napokban az evakuációs kísérletek rendre kudarcba fulladtak, mert a menekülők közé lőttek, illetve elaknásították a menekülőutat.

Szerda reggel úgy tűnt, hogy most tényleg sikerül legalább 200 ezer embert buszokkal kimenteni, ám az ukrán kormány szerint az oroszok megint lőni kezdték a menekülőutat. Az emberek kimentését egyelőre felfüggesztették.

A 444 a brit Channel 4 beszámolója alapján ír a mariupoli helyzetről. A csatorna riportere szerint több száz holttest heverhet a városban, amit még senki nem tudott összegyűjteni. Ezt megerősíti Szerhij Orlov alpolgármester is, aki elmondta, hogy hétfőn kellett először tömegsírt ásniuk, akkor 33 embert temettek el egyszerre, de nagyon sok lehet odakinn a halott, képtelenség összeszámolni.

Az orosz bombázásokban a város egyik kórháza teljesen megsemmisült, és a politikus szerint lehetett ugyan az oroszok eredeti terve az, hogy a lakóival együtt foglalják el a várost, de az ukrán hadsereg ellenállását látva taktikát váltottak, és lakóházat, iskolát, kórházat, mindent lőnek, a földdel akarják egyenlővé tenni Mariupolt.

Erről mutat videós bizonyítékot a New York Times által is hitelesített felvétel, amelyen a mariupoli rombolás látható. Mivel a városból csak korlátozottan kerül ki információ, ez a videó fontos bizonyítéka a háborús pusztításnak:

„Az orosz megszállók tüzérségi csapást mértek a mariupoli 2-es számú szülészetre. Szemtanúk szerint a szülészet megsemmisült, sok a sebesült és halott nő. Oroszok, a pokolban fogtok égni” – írta a Facebookon Vjacseszlav Abroszkin, az ukrán országos rendőrfőnök helyettese. A mariupoli városi tanács megerősítette a hírt, és elmondták, hogy az oroszok több bombát is ledobtak a szülészetre és a mellette lévő gyerekkórházra.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Jevhen Maloletka)