„Klubrádió
A lényeg

Már 16 éveseknek is engedné a vadászatot egy kormánypárti javaslat

9/06/2023 16:10

| Szerző: Klubrádió

16 és 18 év közti, tehát még kiskorú fiatalok is vadászhatnának már az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának új, fideszes képviselők által benyújtott javaslatának értelmében – vette észre a hvg.hu. Ennek feltétele lenne, hogy egy legalább öt éve érvényes vadászjeggyel és vadászlőfegyvertartási engedéllyel rendelkező, a vadászterületen a kiskorúval együtt tartózkodó felnőtt a sörétes-, vagy legfeljebb 0.22 kaliberű golyós vadászlőfegyverét engedi át nekik, és a vadászat teljes időtartama alatt közvetlenül felügyeli és kíséri őt.

Ugyanez vonatkozik a solymászatra és agarászatra. A rendőrség a fiatalok esetében is megvizsgálja a felkészültségüket és azt, hogy nincs-e valamilyen jogi kizáró ok, de a sportlőfegyver tartására feljogosított kiskorúak esetében a feltételek fennállását külön hatósági vizsgálat nélkül is igazoltnak kell tekinteni.

Az indoklás szerint a vadászat „nemzetgazdasági szempontból sem elhanyagolható jelentőségéhez mérten elérkezett az idő a vadászat lehetőségének tizenhatodik életévüket betöltött kiskorúak előtt történő megnyitásához”. 

Ez szerintük tíz uniós országban ma is lehetséges. „Az egyre inkább elöregedő és ennek következtében az utánpótlás tekintetében jelentős problémákkal küzdő vadásztársadalom többsége is támogatja, hogy az állami vadászvizsga sikeres letétele után, felnőtt felügyelete mellett már a nagykorúság elérése előtt legyen lehetőség a vadászat gyakorlására”.

A hvg.hu szerint a bizottság nem először egészít ki törvényjavaslatot olyan ponttal, amelyről korábban nem volt szó, a képviselők sem a plenáris ülésen, sem az illetékes szakbizottságban nem tárgyalhatták meg, és módosító indítványokat sem nyújthatnak be hozzá. Varju László DK-képviselő is csak a bizottság ülésén tudott tiltakozni, szerinte nem szabad lőfegyvert adni kiskorúak kezébe.