„Vásároljon

Május 5.: Az esélyegyenlőség napja és még...

5/05/2021 00:01

| Szerző: Klubrádió

Május 5-én van az Esélyegyenlőség napja, a Kézhigiénés világnap és a Nemzetközi szülésznő és bába nap.

Esélyegyenlőség napja

Kutatásokból kiderült, hogy számtalan európai állampolgár azért nem él jogaival, mert nem ismeri őket - éppen ezért kezdeményezte az Európai bizottság az ünnepnapot, illetve nyilvánította a Polgárok Európai Évének 2013-at. Ezen a napon mindenkivel ismertetjük az emberek alapjait az emberi méltósághoz, a szabadsághoz, a demokráciához, az egyenlőséghez, a jogállamisághoz, az emberi jogok tiszteletben tartásához, különös tekintettel a kisebbségekhez tartozó személyekre vonatkozólag.

Kézhigiénés világnap

A WHO 2009-es kézmosási kampányának köszönhetően ezen a napon szerte a világon ünnepeljük az egészségügyi ellátást végző személyek kézmosását, amivel jelentősen csökkenthetjük a fertőzések kialakulásának számát. A nap jelszava: "Ments életeket: moss kezet!".

Nemzetközi szülésznő és bába nap

Ezen a napon felhívjuk a társadalom figyelmét a szülésznők hivatásának, elvégzett munkájának emberi és társadalmi jelentőségére. Az 1991-ben megalapított Szülésznők Nemzetközi Szervezete (IMC) 2008-ban szervezte meg az első világnapot, az ünneplésbe bevonták a bábákat is. Jelmondatuk: „A világnak nagyobb szüksége van a Szülésznőkre most, mint valaha!”

Forrás: facebook
 

(Forrás: penzentrum.hu, youtube)