„Köszönjük,
A lényeg

Luxemburgi politikust jelöl a baloldal az Európai Bizottság élére

2/03/2024 19:56

| Szerző: Klubrádió

Nicolas Schmit szociálisabb, demokratikusabb és fenntarthatóbb Európát építene, szerinte nem szabad magára hagynunk Ukrajnát.

Szombaton Rómában tartott kongresszust az Európai Szocialisták Pártja (European Socialist Party - PES), melyen Nicolas Schmitet választotta csúcsjelöltjének a pártcsalád, vagyis őt szeretnék látni az Európai Bizottság élén a következő ciklusban – számolt be az MTI.

A 71. évében járó luxemburgi politikus jelenleg is tagja az Európai Bizottságnak, ő a foglalkoztatás és szociális jogok biztosa. Több mint négy évtizedes politikai és diplomáciai karrier áll mögötte, hazájában – Jean Claude Juncker és Xavier Bettel miniszterelnöksége alatt – csaknem 10 évig felelt miniszterként a foglalkoztatás és a migráció területéért.

Csúcsjelöltté választása alkalmából új X-csatornát (korábbi Twitter) indított.

"Megtiszteltetés számomra, hogy a PES-család vezető jelöltjévé választottak a 2024-es európai uniós választásokon. Együtt készen állunk arra, hogy egy szociálisabb, demokratikusabb és fenntarthatóbb, mindenki számára működő EU-t építsünk. Lássunk hozzá!" – írta.

Schmit a köszönőbeszédében elmondta, megválasztása esetén nem fogja engedni, hogy az unió folytassa a megszorítások politikáját. Kijelentette, hogy többet kell tenni Ukrajnáért, amelyet nem szabad magára hagyni. Izrael a Hamász ellen vívott háborúja kapcsán pedig azonnali tűzszünetet sürgetett, miközben a túszok szabadon engedésére és békekonferencia megrendezésére hívott fel.

A PES európai parlamenti politikai csoportja az S&D, ebben a frakcióban ül például Olaf Scholz pártja, az osztrák SPÖ, magyar részről a DK EP-képviselői és Ujhelyi István. Jelenleg a 750 EP-képviselő közül 104-en tartoznak a csoporthoz.

A csúcsjelölti rendszert – vagyis, hogy a pártcsaládok előre bejelentik kit látnának szívesen a bizottság élén – 2014-ben vezették be. Elméletben a legtöbb szavazatot kapó pártcsalád csúcsjelöltje vezethetné az EU legfőbb végrehajtó szervét, csakhogy a parlamentnek meg kell szavaznia. Mivel az európai politikában nem szokás abszolút többséget szerezni, alkudozásra van szükség. A 2019-es választások után tárgyalásos úton a tagállamok végül Ursula von der Leyen mellett döntöttek, aki nem is szerepelt a csúcsjelöltek között. Von der Leyen egyébként már bejelentette, hogy újrázna