„Vásároljon
A lényeg

LMP: a csengeri örökösnő vesztegetési pénzt adhatott a fideszes Kósa Lajosnak

27/02/2021 19:09

| Szerző: MTI/Klubrádió

Az LMP szerint vesztegetési pénz lehetett az a 68 millió forint, amelyet a csengeri örökösnő továbbíthatott Kósa Lajosnak - mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese  a birtokába került rendőrségi dokumentumok alapján. 

Csárdi Antal közölte, hogy a csengeri örökösnőhöz tíz tételben érkezhetett utalás a Kiskun Tender Kft.-től, amelyet később Kósa Lajos vagy a sofőrje vitt el készpénzben.

Az LMP politikusa elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ügyészség ennek ellenére sem akarja kihallgatni a kormánypárti politikust.

"Elmondása szerint Kósa Lajos megkérte Sz. Gábornét, hogy egy uniós projekt kapcsán járó pénzösszeget utalhassanak Sz. Gáborné számlájára, mert Kósa Lajos a pozíciója miatt nem kérheti a saját számlájára. Elmondása szerint Kósa Lajos megkérte őt, hogy a könyvelés miatt írja alá, hogy ez az összeg kölcsön és hivatkozzon az örökségére. Kósa Lajos és sofőrje felváltva mentek a pénzt átvenni Sz. Gábornétól több részletben" - idézte Csárdi Antal a nyomozóhatósági okiratot.

Az ellenzéki politikus szerint ez alapján nem átverésről vagy "ordító ostobaságról" van szó, hanem egy nagyon komoly korrupciógyanús ügyről: "Kósa Lajos így kaphatta vissza a szerinte neki járó EU-s pénzeket" - hangsúlyozta Csárdi Antal. 

Az ellenzéki politikus további írásbeli kérdést tesz fel  a legfőbb ügyésznek és a belügyminiszternek, hogy kiderüljön, folyik-e  ezekben az ügyekben eljárás, valamint, hogy az ügyészség miért nem hallgatta meg tanúként a fideszes politikust.