„Támogassa
A lényeg

Letartóztatták Szijjártó hajdani miniszteri biztosát

9/05/2024 11:58

| Szerző: Klubrádió

A Külügyminisztérium nem tért ki a fejlemény okára.

Letartóztatták a napokban a magyar diplomáciai élet egyik legérdekesebb alakját. Az ok hivatalosan nem ismerhető, hallgat az ügyészség és nem árul el részleteket a külügy sem. Sejteni annyit lehet, hogy az eset nem független a tiszteletbeli konzuli címek és különféle diplomáciai jogosultságok kereskedelmétől – írja a Magyar Hang.

A 60 éves S. Gy. a  rendszerváltozást követően rendőrségi szóvivő, majd Horn Gyula miniszterelnök sajtótitkára volt. Dolgozott a Kövér László-féle Országgyűlésnél, majd 2010-et követően az idővel Szijjártó Péter vezetése alá kerülő külügynél. Címzetes egyetemi tanár, magyar-francia kettős állampolgár, aki megannyi diplomáciai feladatot látott el.

 
sziréna
Pixabay
 

S.-ről tudható viszont az is, hogy kritikusan áll Magyarország tervezett csádi katonai műveletéhez, egy podcastban az év elején úgy fogalmazott, nehezen látható, miként jelenik meg ebben a magyar érdek. Légüres térben, nyugati támogatás teljes hiányában lehetnek jelen katonáink egy olyan helyen, ahol a polgárháború veszélyét sem lehet kizárni – fogalmazott a Telexnek.

Az utóbbi időben meghökkentő események történnek az Afrikával foglalkozó üzletemberekkel és diplomatákkal.

A Bem térről csütörtök azt üzenték a Magyar Hangak, hogy az "illető személynek" öt éve szűnt meg a diplomáciai státusza, a Külgazdasági és Külügyminisztérium azóta nem áll vele jogviszonyban. Letartóztatása okairól nem írnak. 

S. Gy. 2014 május 6-tól 2018. május 8-ig terjedő időszakban állt határozott időre szóló munkaszerződésben dr. Turgyán Tamás örmény nemzetiségi szószólóval – közölte cikkünk megjelenése után az Országgyűlés Hivatalának sajtóosztálya.