„Támogassa
A lényeg

Szijjártóék reagáltak a holokauszttagadó iráni exelnök látogatására: A kormány nem szól bele az egyetemek programjaiba

8/05/2024 18:26

| Szerző: Klubrádió

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán közölte: "A kormány nem fogadta a volt iráni elnököt. Programja egyetemi program. Magyarországon az egyetemeken oktatási és szólásszabadság van. A kormány nem szól bele az egyetemek programjaiba", tették hozzá annak az elnöknek a meghívásában kapcsolatban, aki szerint Izraelt el kell törölni a Föld színéről, a holokauszt pedig meg sem történt.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) meghívására, „közös értékek a globális környezetben” témában tart előadásokat kedden és szerdán az iráni nukleáris fegyverkezés atyja, Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök, aki szerint Izraelt el kell törölni a Föld színéről, a holokauszt pedig meg sem történt – erről az Euronews nyomán mi is beszámoltunk kedden.

A Dolate Bahar nevű iráni lap több fotót és videót is közzétett Mahmúd Ahmadinezsád budapesti útjáról, és a felvételek tanúsága szerint a volt elnök jó hangulatú találkozón vett részt Deli Gergellyel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorával. 

Ahmadinezsád meghívásával kapcsolatban az egyetem sajtóosztálya nem kívánt nyilatkozni. Az izraeli nagykövetség viszont már kedden kiadott egy közleményt, amelyben hangsúlyozták: a látogatás „súlyosan sérti és megtiporja a holokauszt során meggyilkolt mintegy 600 ezer magyar zsidó állampolgár emlékét”.

Az Index megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán azt közölte: "A kormány nem fogadta a volt iráni elnököt. Programja egyetemi program. Magyarországon az egyetemeken oktatási és szólásszabadság van. A kormány nem szól bele az egyetemek programjaiba" – írta Szijjártó Péter tárcája.

Szintén szerdán Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a külügyi tárca korábbi államtitkára a Heteknek nyilatkozva ígéretet tett, rá fog kérdezni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél arra, hogy mi volt a mozgatórugója Ahmadinezsád meghívásának.

Ahmadinezsád 2005–2013 között volt az iszlám köztársaság elnöke; szélsőségesen iszlamista, antiszemita, Izrael- és Amerika-gyűlölő, holokauszttagadó nézeteiről ismert. Ő volt az Izraelt és a nyugati világot máig fenyegető iráni nukleáris program egyik szorgalmazója. Elnöki időszakában drámaian romlott az emberi jogok, a kisebbségek helyzete Iránban. 2005-ben egy beszédében például kijelentette, hogy „Izraelt le kell törölni a térképről”, 2010-ben pedig az ENSZ-ben intézett kirohanást a „cionista rezsim” ellen.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)