„Klubrádió
A lényeg

Lengyel EP-képviselő: Zelenszkij azt akarja, amit Orbán fiatalon

24/06/2022 10:48

| Szerző: Klubrádió

"Hát nem látod, hogy Zelenszkij elnök ugyanazokat a dolgokat akarja a hazájának, mint amelyeket a fiatal Orbán Viktor akart a sajátjának?" – írta Radoslaw Sikorski konzervatív lengyel európai parlamenti képviselő Orbánnak, miután a magyar miniszterelnök reagált lengyel barátja bírálataira.

Radoslaw Sikorski konzervatív lengyel európai parlamenti képviselő már korábban a Népszavának adott interjújában is elmondta, hogy nyomát sem látja már a fiatal demokratának, aki Nagy Imre újratemetésén Orbán Viktor volt

Sikorski számára nem egyértelmű kihez húz most a magyar kormányfő: az orosz agresszió áldozatához vagy az agresszorhoz?

A lap szerint az elhangzottak érzékenyen érinthették Orbánt, ugyanis levelet írt a lengyel politikusnak – ezt azonban nem verték nagy dobra. A Népszava azonban megszerezte a levelet és tartalmát, amit Orbán írt Sikorskinak, válaszul az általa megfogalmazott bírálatokra. Ezt a pénteki lapszámukban közölték – derül ki a hvg.hu szemléjéből.

Orbán ebben egyrészt arról írt, hogy békét akarunk, véget kell vetni az orosz-ukrán fegyveres konfliktusnak, és segítenünk kell Ukrajnának, a menekültekről pedig gondoskodnunk kell. „Magyarországot és polgárait sértő kijelentések és kioktatás helyett elismerés és köszönet illeti az erőfeszítésekért” – üzente Orbán a lengyel politikusnak.

A portál pedig idézte a lengyel politikus válaszát is, aki arról írt, hogy abban igaza van Orbánnak, hogy Magyarországnak joga van megvétózni a Tanács határozatait, neki csak az okoz "fejtörést", ahogyan Orbán ezt a jogát gyakorolta. A lengyel politikus azt is hozzáteszi, hogy Orbán megtiltotta, hogy Magyarországon keresztül szállítsanak fegyvert Ukrajnának, miközben az az ország "a puszta létezésért" küzd.

"Nehezemre esik összeegyeztetni mai döntéseidet azokkal a szavakkal, amelyek 1989. június 16-án elindították politikai karrieredet. (…) Demokráciára, szabad választásokra, az orosz csapatok kivonására szólítottál fel. Hát nem látod, hogy Zelenszkij elnök ugyanazokat a dolgokat akarja a hazájának, mint amelyeket a fiatal Orbán Viktor akart a sajátjának?" – írta Radoslaw Sikorski a miniszterelnöknek.