„Klubrádió
A lényeg

Lengyel elnök: Orbán politikája nagyon sokba fog kerülni a magyaroknak

26/03/2022 22:09

| Szerző: Klubrádió

Andrzej Duda lengyel elnök arról beszélt egy interjúban, hogy nehezen érti a magyar miniszterelnök Oroszország-politikáját, és szerinte az nagyon sokba fog kerülni a magyaroknak.

A Joe Biden amerikai elnökkel folytatott varsói tárgyalása után interjút adott Andrzej Duda lengyel államfő a TVN24 csatornának, ahol Magyarországról és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Oroszország-politikájáról is kérdezték.

„Nehezen értem a helyzetet. Orbán volt az, aki függővé tette Magyarországot az orosz energiától. Ezzel nemcsak Budapestnek van baja, hanem más európai országoknak is. A politikája nagyon sokba fog kerülni a magyaroknak” – fogalmazott Duda.

Ahogy a hvg felhívja a figyelmet, nemcsak a lengyel elnök jelezte, hogy nem elégedett azzal, ahogy Magyarország a háborús időszakban viselkedik. Pénteken Jaroslaw Kaczynski, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) vezetője nyilatkozott erről a Reutersnek. „Ha azt kérdezi, hogy boldog vagyok-e tőle, akkor nem, de megvárom a választást, meglátjuk a választás után” – mondta. (Duda is a PiS támogatásával lett elnök.)

Ide tartozik, hogy Jana Černochová cseh védelmi miniszter nem jön Magyarországra a V4-ek védelmi minisztereinek találkozójára jövő héten. Azt írta: „mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér”.