„Klubrádió
A lényeg

Legalább negyvenöt embert ölt meg eddig az Ida hurrikán az Egyesült Államokban

3/09/2021 09:01

| Szerző: Klubrádió

Negyvenötre emelkedett az Ida hurrikán áldozatainak száma.

Legalább negyvenöt embert ölt meg eddig az Ida hurrikán az Egyesült Államok északkeleti részén. New Yorkban és New Jersey-ben példátlan mennyiségű csapadék hullott. A BBC News azt írja, a halálesetek összesen hat államot érintenek.

Az Ida hurrikán az Egyesült Államokban
Houma, 2021. augusztus 30. Fran Tribe amerikai nő kutyájával, Dave-vel összedőlt házának romjain, Houmában 2021. augusztus 30-án, miután az Ida hurrikán végigsöpört Louisiana államon. A forgószél okozta természeti csapás miatt Joe Biden amerikai elnök katasztrófa sújtotta állammá nyilvánította Louisianát. MTI/AP/The Daily Advertiser/Scott Clause
 
 

Legalább huszonhárom ember halt meg New Jersey államban, az áldozatok többsége járművekben ragadt a víz emelkedésekor. New Yorkban legalább tizennégy ember vesztette életét, köztük egy kétéves kisfiú. Az áldozatok közül tizenegyen megfulladtak, miután csapdába estek az elárasztott pincékben – közölték a helyi hatóságok. Pennsylvaniában őt ember halt meg, de haláleseteket jelentettek Marylandben és Virginiában is.

New Yorkban 835 embert kellett kimenteni az elakadt metrószerelvényekből a helyi rendőrség csütörtöki közlése szerint, miután a víz elárasztotta a állomásokat és alagutakat. Egyes felvételek a víz felszínén úszó autókat mutatnak. 

A közösségi oldalakon elképesztő felvételek terjednek a pusztító áradásról.

Joe Biden amerikai elnök a régióban eddig soha nem látott árvízről beszélt, mint mondta, az Ida hurrikán által okozott pusztítás, valamint a nyugati erdőtüzek újabb figyelmeztetést jelenteknek az éghajlati krízissel összefüggésben. Az elnök azt mondta, „történelmi beruházásra” van szükség a védekezéshez, ami elsősorban infrastruktúrafejlesztést jelent, beleértve az utak és hidak korszerűsítését, valamint az energiahálózatok, a víz- és szennyvízelvezető hálózatok fejlesztését.

Az elnök pénteken Louisiana államba látogat, hogy felmérje a kárenyhítéssel kapcsolatos teendőket. Az Ida hurrikán vasárnap itt csapott le elsőként, aminek következtében több mint kilencszázezer ház marad áram nélkül – írja a 24.hu.