„Klubrádió
A lényeg

Lázár: Történelmi pillanatban vagyunk - Elindul a vasútvillamos Hódmezővásárhely és Szeged között

29/11/2021 07:57

| Szerző: Klubrádió

Lázár János Palkovics László innovációs miniszterrel és Homolya Róbert MÁV-elnökkel együtt adta át hétfőn hajnalban a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-traint, amelynek első járatára összecsődítette a fél magyar médiát is. (Szeged és Hódmezővásárhely polgármesterei valahogy nem voltak ott az első úton, ők később adják át a vonalat).

 

Az új közlekedési eszköz Szegeden az 1-es villamos vonalán a pályaudvartól Szeged-Rókus vasútállomásig közlekedik, majd a 135-ös számú Szeged-Békéscsaba vasútvonalon halad tovább Hódmezővásárhelyre. A hódmezővásárhelyi Népkert állomásnál letér a nagyvasúti vonalról, és villamosüzemre váltva a városon keresztül közlekedik Hódmezővásárhely nagyállomásig, írja a beruházásról a 444.

Lázár reméli, hogy nemcsak a csongrádiak számára történelmi ez az esemény, hanem az egész országnak is. Palkovics miniszter szerint hamarosan nekilátnak a Debrecent Nagyváraddal összekötő tram-train megépítésének.

Igaz, busszal gyorsabban be lehet érni Szegedre. Az építkezés során volt, hogy fel kellett szedni a már lerakott síneket és a szegedi villamoshálózatot is fejleszteni kell a villamosvonatok miatt. Az Átlátszó kalkulációja szerint az egész projekt 72 milliárd forintba került – ebből jutott Mészáros Lőrinc vejének is – és mindössze 600 utas járhat vele jól, összegzett a 444.