„Klubrádió
A lényeg

Lázár ménesbirtokán vízágyat kapnak a vemhes üszők

25/07/2023 10:30

| Szerző: Klubrádió

Míg miniszterként vasúti vonalbezárásokkal spórol Lázár János, az általa vezetett Jövő Nemzedék Földje Alapítvány 3,3 milliárdot kapott új istállók építésére.

Miközben rengeteg beruházást elhalasztott a kormány, a Lázár János által vezetett Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak ajándékozott tangazdaság tovább fejlődik. Most épp két új istállót építenek vemhes tehenek és növendék állatok részére nettó 3,3 milliárd forintért. Lesz napelem-rendszer és silófermentáló, sőt, még vízágyakkal is kényeztetik a teheneket. A beruházás 1,2 milliárd forint EU-s támogatást kapott, amit a Ménesbirtok még állami cégként nyert el – írja az Átlátszó.

Az Lázár által vezetett Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak ajándékozott korábbi állami Mezőhegyesi Ménesbirtok most éppen 3,3 milliárdot költhet két új tehénistálló építésére - azután, hogy tavaly a választások előtt 15 milliárd forintot kapott az államtól.

Persze ezek nem akármilyen tehénistállók lesznek – olvasható a 444 összefoglalójában. "A fejlesztés célja, hogy az üszők a XXI. századot képviselő módon legyenek elhelyezve az állatjóléti feltételeket a legmagasabb szinten figyelembe véve" - olvasható a projektről, amelyre a Ménesbirtok, még állami cégként, 1,2 milliárd forint EU-támogatást is elnyert.

"A vemhes üszők istállójában vízágyon fekszenek az üszők, hiszen a későbbi tejtermelő istállóban is ez a technológia található, hamarabb megszokják az állatok"

Az Átlátszó leírása szerint a pénzből két istálló épül, az egyik 150 férőhelyes lesz a 8-15 hónapos növendék állatoknak, míg a másik a 15-24 hónapos vemhes üszők elhelyezésére szolgál, 400 férőhelyes lesz. Ez utóbbi tetején napelemrendszert kialakítanak majd. A munkálatokat jövő őszre tervezik befejezni.