„Klubrádió
A lényeg

Kövér: Magyarországnak erkölcsi kötelessége a svéd és finn NATO-csatlakozás ratifikálása

23/03/2023 09:44

| Szerző: Klubrádió

 A finn csatlakozás magyar parlamenti ratifikálására március 27-én sor kerül, Svédországé pedig a közeljövőben megvalósul, de nem Magyarország lesz az utolsó a sorban – közölte Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miközben Izalndon folytatott tárgyalást a magyar–izlandi kapcsolatokról.

Kövér, aki kollégája, Birgir Ármannsson meghívására utazott hivatalos látogatásra Reykjavíkba, Szilágyi Zoltánnak, az Országgyűlés sajtófőnökének beszámolója szerint úgy fogalmazott: a magyar kormány támogatja a ratifikációt, és azt erkölcsi kötelességének tartja, hiszen a svéd és a finn emberek is Magyarország csatlakozása mellé álltak azokban a történelmi időkben, amikor ez Magyarországnak létfontosságú volt.

Március 15. - Ünnepi megemlékezés Monokon
 
Kövér László.
Fotó: Vajda János / MTI
 

Megjegyezte ugyanakkor, hogy „kénytelenek voltunk konzultációkat folytatni a két ország házelnökével, külügyminiszterével és parlamenti képviselőivel arról, hogy szövetségesként tekintenek-e Magyarországra, mert az elmúlt évek politikai nyilatkozatai méltatlanul ellenséges és a magyarországi valóságot nem tükröző tartalmúak voltak”. (A hvg.hu nyomán)