„Támogassa
A lényeg

Kovács Zoltán: Technikai okok miatt állt le a Barátság kőolajvezeték

9/08/2022 20:14

| Szerző: Klubrádió

Technikai hiba okozta a Barátság kőolajvezeték leállását. Magyarország is azon dolgozik, hogy segítsen a helyzetet megoldani – közölte a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitteren.

Kovács Zoltán szerint a „Barátság kőolajvezeték leállását a jelentések szerint technikai probléma okozta. A magyar fél is azon dolgozik, hogy segíthessen a helyzet megoldásában és a szállítások mielőbbi újraindítása érdekében. A hazai utánpótlás több hétig garantált az elérhető készletekből”.

Ez összhangban van azzal, amit a Mol közölt néhány órával korábban. Az olajtársaság azt írta: "a Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a Molnak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is". A szövegnek talán az utóbbi mondata a legérdekesebb, amely a fizetés átvállalásáról szól.

Augusztus 4-e óta se Magyarországra, se Szlovákiába, se Csehországba nem érkezik orosz kőolaj a Barátság vezetéken keresztül, miután az orosz energiaóriás, a Transznyeft a szankciók miatt nem tudta fizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta cégnek.

(Kiemelt kép: Facebook)