„Klubrádió
A lényeg

Kovács: Nyugat-Európában politikai fegyver a sajtó

9/03/2023 16:27

| Szerző: Klubrádió

Politikai fegyverré vált Nyugat-Európában a sajtó, állítja Kovács Zoltán. Az államtitkár szavainak erőteljesen ellentmond a tény, hogy az állam álltal hatalmas összegekkel megtámogatott közmédia erősen szűrt, csak a kormány mindenkori álláspontjának megfelelő információkat közöl mindenfajta kritika nélkül. Orbán Balázs pedig azt mondta korábban: "aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot".

Politikai fegyverré akarják tenni, sőt részben már akként is működik a sajtó Nyugat-Európában – mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.

Szerinte ezekben az országokban a média nyomást gyakorol a kormányokra, ugyanis a sajtó „hatalmi ágként működik” és bár azt ő is belátta, hogy sokak szerint ez épp annak függetlenségét jelenti, Kovács szerint nem erről van szó. Az államtitkár ugyanis úgy látja, a nyugati sajtó csak a közvéleménytől független, ugyanis nem az emberek érdekeit képviseli, hanem az „odaáramló pénzeket”, amelyekért valamilyen politikai beavatkozást várnak el.

Kovács Zoltán a Nézőpont Intézet és a Médianéző Központ rendezvényén szólalt fel, ahol azt is elmondta, a média tekintetében Magyarországon az egyik legtisztább szabályozási rendszer van Európában, majd nehezményezte, hogy ezt hiába bizonygatja a kormány a nyugati sajtónak, nem hajlandók belátni – írja összefoglalójában a hvg.hu.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy másfél hónappal ezelőtt Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt a sajtó szerepéről és az országra gyakorolt hatásáról. Akkor úgy fogalmazott, hogy „aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot”, vagyis egyértelműen politikai fegyvernek tartja a sajtót.