„Köszönjük,
A lényeg

Korrupcióval vádolják az Eötvös gimi vezetőit

26/01/2023 09:36

A kormányközeli mediaworksös Metropol újság szerint "a hatóságok is vizsgálódnak már" abban korrupciógyanús ügyben, ami szerint az ország egyik legelittebb gimnáziumába kenőpénzért is be lehet juttatni olyan gyereket, akinek nem sikerült a felvételije.

A Metropol által közzétett hangfelvétel szerint egy gyermekének a sikertelenségét pénzzel korrigáló szülő, és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy félmillió forint elég-e ahhoz, hogy a gyereket felvegyék.

A lap azt állítja, hogy ez a rendszer már évtizedek óta működik, azaz "az elit középiskola igazgatója (...) és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője (...) a nyolcszoros túljelentkezés ellenére is fenntart iskolai helyeket. Mindezt azért, hogy a pénzes szülők írásbelit elbukó gyermekeit is felvehessék, amihez megfelelő összeget be kell fizetniük a szülőknek".

A felvételen a Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnöke és a szülő beszélgetése hallható - állítja a lap.

"A hanganyagból derül ki, hogy az apa fia az Eötvös hatosztályos gimnáziumába felvételizett, ám az írásbelin nem érte el a megfelelő pontszámot, ezért fordultak a szülők K. G.-hoz (...) bár félmillió forintot már letettek az asztalra, mégsem érzik biztosítottnak gyermekük helyét".

A lap nem ír arról, hogy megkeresték volna-e az érintetteket, de azt bőszen elemzi, hogy a tanártüntetések aktív résztvevője az iskola.