„Klubrádió
A lényeg

Korrupció miatt elítélt spanyol politikus korábbi szállodáját vette meg Tiborcz István cége

6/10/2021 20:10

| Szerző: Klubrádió

Orbán vejének érdekeltsége egy olyan 84 szobás szállodához jutott 9,3 millió euróért, amely egykor korrupciós ügyben elítélt Juan Antonio Rocának a birtokában volt.

Spanyolország egyik legnagyobb korrupciós ügyében ítélték el korábban azt az üzletembert, akinek az egykori, murciai szállodaépületét megvette a Tiborcz István érdekeltségében álló, Orbán Ráhelt kreatív vezetőként alkalmazó BDPST Group – írja legfrissebb számában a HVG.

Orbán vejének az érdekeltsége egy 84 szobás szállodához jutott 9,3 millió euróért. A hotel egykor Juan Antonio Rocának a birtokában volt. A politikus Marbella főpolgármesterei mellett a városi tanács várostervezési menedzsere volt, és ebben a pozíciójában mindenható ura bármely építkezésnek, amelyek engedélyezéséhez rendszerint kenőpénzen keresztül vezetett az út.

A spanyol bűnüldözők azonban a kiterjedt Malaya-művelet keretében – sok más társa mellett – Rocára is rábizonyították a sikkasztást, a pénzmosást és a vesztegetést. Így a dúsgazdag politikust nemcsak 50 évi börtönre, hanem 233 millió eurós (80 milliárd forintnál is több) vagyon elkobzására ítélték. Emiatt került az igazságszolgáltatáshoz a szálloda, amelyet évek óta árultak, és kötött ki végül a BDPST-nél.

Orbán Ráhel és férje Tiborcz István a spanyolországi Marbellára költöztek, mert Tiborcz ingatlanbefektető cége, a BDPST Zrt. is Spanyolországban kíván terjeszkedni.