„Klubrádió

Új SZFE-t ígér az MSZP, ha győz az ellenzék

19/01/2021 21:18

| Szerző: Klubrádió

Új Színház- és Filmművészeti Egyetemet kell létrehozni, amely élvezi az oktatás és a kutatás szabadságát, a függetlenséget, önállóan rendelkezik költségvetése felett. Erre vállalkozik kormányváltás esetén az MSZP. Kunhalmi Ágnes a párt társelnöke azt is hozzátette, hogy azokat a krediteket, amiket a jelenlegi vezetés törölt automatikusan átveszi majd az új intézmény.

2021. január 19. Megbeszéljük - részlet 21.01.19. Kunhalmi Ágnes (SZFE)
02:40
00:00

Az MSZP egy, korszerű Színház- és Filmművészeti Egyetem létesítését ígéri a Magyar Szocialista Párt, abban az esetben, ha az ellenzék győz a 2022-es választáson. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Klubrádiónak azt mondta, hogy az ellenzéki együttműködésben résztvevő pártokkal egyet értenek abban, hogy elfogadhatatlan, amit a kormány ezzel az egyetemmel művel. „Ez nem szakmai, pusztán hatalompolitikai kérdés” – tette hozzá. Abban is egységes véleményen van a hat párt, hogy ez semmi más, mint a Fidesz saját politikai befolyását igyekszik továbbvinni az SZFE átszervezésével. Szerintük a kormány így akar „kulturális hegemóniát” kiépíteni.

Az sem kérdéses az ellenzéki pártok közt, hogy az a felsőoktatási intézmények autonómiáját helyre kell állítani.

2021. január 19. A lényeg - Hiller István 21.01.19.
00:49
00:00

A politikus lényegében megismételte azt, amit a nap folyamán korábban párttársa, Hiller István képviselő is elmondott a Klubrádiónak: kézenfekvőnek tartja, hogy egy új Színház- és Filmművészeti Egyetemet hozzanak létre, amely élvezi az oktatás és a kutatás szabadságát, a függetlenséget, önállóan rendelkezik költségvetése felett. Hangsúlyozta, hogy azokat a krediteket, amelyeket a jelenlegi vezetés törölt a Neptun-rendszerből automatikusan átveszik az új egyetem nyilvántartásába.