„Klubrádió
A lényeg

A jelenlegi kormány újabb kilenc évre bebetonozta a médiaszolgáltatók működését ellenőrző Méditanács új vezetőjét

3/12/2021 13:27

| Szerző: Klubrádió

Áder János köztársasági elnök – Orbán Viktor javaslatára december 4-étől kilenc évre – Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének pénteken.

Koltay András a NKE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára. 2010 októbere óta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja. Főszerkesztője a Iustum Aequum Salutare jogtudományi folyóiratnak, míg felelős szerkesztőként jegyzi az In Medias Res, a sajtószabadsággal és a médiaszabályozással foglalkozó tudományos folyóiratot. 2018 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora – írja a 444.hu.

Az NMHH hírközlési labort ajándékozott a közszolgálati eg
Budapest, 2021. szeptember 22. Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke és Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora kezet fog, miután támogatási megállapodást írtak alá az NMHH hírközlési laborjának átadóünnepségén Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Híradó Tanszékén 2021. szeptember 22-én. Hírközlési labort adományozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának. Ez a tizenhetedik, az NMHH által támogatott labor, de az első, ahol nem polgári célra szánt hírközlési eszközt adnak át. MTI/Illyés Tibor
 
 

A médiahatóság előző vezetője, Karas Mónika október 15-én bejelentette lemondását, ami lehetőséget teremtett a jelenlegi kormánynak, hogy a 2022-es választások eredményétől függetlenül újabb kilenc évig az ő emberük álljon a hivatal élén.

Frissítés (2021. december 12.): Koltay András lett az NMHH Médiatanácsának elnöke is. A képviselők 134 igen, 5 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett választották meg. Koltayt még december 4-én nevezte ki Áder János az NMHH elnökének, ezzel automatikusan jelölt lett, pozíciójának véglegesítését pedig az Országgyűlésnek kellett megszavaznia, ami meg is történt. 

Koltay András – ahogy a Magyar Narancs összefoglalta – 2002-ben szerezte jogi diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, itt a polgári jogi tanszéken tanított. 2018-tól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen egyetemi tanár, tanszékvezető, 2018 és 2021 között az intézmény rektora volt. 2009 és 2010 között a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának elnökségi tagja, 2010 és 2019 között az NMHH Médiatanácsának tagja.

Nemcsak elnököt, hanem új tagot is avatott a Médiatanács: a testületbe Bartóki-Gönczy Balázs került be, 133 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül. Bartóki-Gönczy Balázst az augusztusban elhunyt Hankiss Ágnes helyére választotta meg kilenc évre az Országgyűlés. Ő is a Pázmányon végzett, majd 2011 és 2016 között projektmenedzserként, hírközlési jogi szakértőként dolgozott az NMHH-nál, jelenleg pedig az NKE docense, a többi között űrjoggal foglalkozik.