„Támogassa
A lényeg

Kocsis Máté szerint a KDNP a Fidesz nélkül is simán bejutna a parlamentbe

28/06/2022 16:35

| Szerző: Klubrádió

A Keresztény Demokrata Néppárt miatt van a kormányoldalnak, azaz a Fidesz-KDNP-nek kétharmados országgyűlési többsége, ha a KDNP önállóan indulna, 8-12 százalékos eredményt érne el egy parlamenti választáson – erről beszélt Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az Országgyűlésben a frakciófinanszírozásról szóló vitában.

Kocsis az előtte felszólaló LMP-s képviselő Keresztes László Lóránt szavaira reagálva azt mondta, „abban ne legyen biztos, hogy a KDNP saját maga nem jutna be a parlamentbe” – írta meg a Telex.

Keresztes a következő szavakkal kérdőjelezte meg a KDNP valós társadalmi támogatottságát: „Az viszonylag merész dolog, hogy egy KDNP-s képviselő feláll itt az Országgyűlésben, és arról beszél, hogy melyik pártnak van joga vagy legitimációja frakciót alakítani, melyiknek nem. A KDNP már emberemlékezet óta nem indult önállóan, alig-alig látható a társadalmi támogatottsága” – fogalmazott a politikus az országgyűlési törvény módosításáról szóló keddi parlamenti vitán.

Válaszul Kocsis felsorolta, hogy a Fidesz miért nem lenne ma sehol, ha nem lenne a KDNP. Szerinte egyrészt a KDNP az egyetlen történelmi párt az Országgyűlésben, másrészt a KDNP-nek kilenc egyéni mandátuma van. "Míg Önöknek egy" – mutatott az LMP képviselőjére.

„Ha megnézi (...), hogy kik azok, akiket KDNP-szavazónak tekinthetünk, ez egy 8-12 százalék közötti párt lenne” - zárta felszólalását Kocsis.