„Köszönjük,
A lényeg

Kocsis a svéd NATO-tagságról: A kormány elkötelezett mellette, de a frakció megosztott

2/04/2023 09:42

| Szerző: Klubrádió

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint minél több ország száll be az orosz-ukrán konfliktusba, annál sebesebben sodródunk egy világháború irányába, és „ha világháború lesz, akkor az atomháború lesz”.

A Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában Kocsis megismételte a kormány háborúval kapcsolatos kommunikációs paneljeit: Magyarország a békét képviseli, miközben a nyugati nagyhatalmak háborús pszichózistól szenvednek, utóbbira jó példa szerinte, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának, sőt, "lépésekre vagyunk attól", hogy katonákat is küldjenek. A "baloldali itthoni kitartottjai" eközben őket követve, "dollárokkal megtámogatva", "háborúpárti álláspontot" képviselnek.

A fideszes politikus szerint ezt bizonyítja, hogy az ellenzék nem fogadta el a kormánypárt által egyedül megszövegezett "békepárti" határozatot.

A beszélgetés érdekesebb része inkább Finnország és Svédország NATO-csatlakozását érintette, még ha erről csak néhány mondat hangzott is el, írja a 444. Finnország csatlakozását nyolc hónap halogatás után végül támogatta a magyar parlamenti többség, a svédekével viszont még várnak.

Kocsis ebben az ügyben úgy fogalmazott, hogy "a magyar kormány elkötelezett a svéd csatlakozás mellett, a kormánypárti frakció azonban továbbra is megosztott a kérdésben, de megpróbálják rendezni a konfliktust".

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)