„Klubrádió
A lényeg

Kincses: Rossz állapotban vannak az orvosok

29/06/2021 12:26

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Orvosi Kamara elnöke a Telexnek adott interjúban beszélt arról, hogy szerinte kritikusan túlterheltek az orvosok, megfelelő díjazás és a pályaelhagyás jelenlegi üteme mellett széteshet az egészségügy.

„Minden szempontból nagyon fáradt, rossz mentális és érzelmi állapotban vannak az orvosok, az egészségügyben dolgozók” – kezdte a Telexnek adott interjút Kincses Gyula. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint az indokoltnál is rosszabb állapotban vannak az orvosaink, hiszen bár idén egy nagyon komoly alapbéremelést kaptak, ezt érzelmileg több minden felülírta.

Olyan katasztrófahelyzetben, olyan terhelés alatt kellett dolgozniuk, amely a kollégák életében még soha nem fordult elő, elvégre nem éltek a spanyolnátha-járvány idején, és a háborúról is kevés embernek van tapasztalata” – mondta Kincses.

A hvg.hu összefoglalójából kiderül, hogy kamarai elnök úgy látja, a védőoltások megjelenéséig az egészségügyi dolgozók közvetlen életveszélyben dolgoztak, amit tetézett a bizonytalanság az átirányítások és kirendelések miatt. Sokukat pedig a jogállási törvény és a járvány elleni védekezés „militáns hangulata” is zavarta.

Koronavírus - A fővárosi Szent János Kórház
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

Az interjúban szóba került a várólisták ügye, melyről Kincses azt mondta: ez nem fog menni többletpénz nélkül, és a jelenlegi finanszírozási mód erre eleve alkalmatlan. „A járvány alatt a kórházak nem tudtak úgy működni, mint normál időben, ezért egy átlagfinanszírozást kaptak, ami arra az időszakra teljesen rendben volt. Most viszont már nincs járvány, és ha továbbra is így marad a finanszírozás, akkor hiába akar több műtétet végezni a kórház, nem kap ezzel arányos bevételt” – magyarázta.

Kincses ezután rátért a hálapénzre, ami szerinte régen az egyetlen pénzügyi motivációt jelentette, annak ellenére is, hogy a jelenség ellen a kamara is változatlanul küzd.