„Klubrádió
A lényeg

Kevesebb gázt fogyasztott, ezért büntetést kell fizetnie a szegedi távfűtőnek

15/01/2023 05:54

| Szerző: Klubrádió

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. a múlt év végének enyhe időjárása miatt 190 milliós kötbért fizet az állami energiakereskedőnek, mert kevesebb gázt fogyasztott az előre tervezettnél. 

A Szetáv ebben a fűtési szezonban állna át a geotermikus energia nagyobb arányú használatára, ami harmadába kerülne a gáz árának, de inkább a gázt is égetik, mert az MVM a kisebb mennyiségű havi gázfogyasztást pénzbüntetéssel sújtja – írja a Telex.

Az MVM Zrt. állami energiacég némi alul-, vagy túlfogyasztást megenged ugyan a lekötött gázmennyiséghez képest, de a nagyobb mértékűt már bünteti. Azért, hogy ne fizessen rá még jobban, a Szetáv a termálhő használata helyett tavaly ősszel ismét gázt kezdett égetni, ezúttal a fogyasztás növekedése, azaz a kötbér csökkentése érdekében. Ezzel azért járhat a cég viszonylag jobban, mert a gázos hőtermelésre kap állami támogatást, a kötbérre azonban nem.

Októberre így 90, decemberre további 100 millió a kötbér a vártnál kevesebb gázfelhasználás miatt. Noha a termálvizes hőtermelés jelenleg csak harmadannyiba kerül, mint a gázkazános – ismertetik a cikkben.

A Szetáv majdnem 28 ezer lakást és 500 intézményt hővel és meleg vízzel ellátó távfűtőrendszert üzemeltet. Korábban évente 26-28 millió köbméter gázt égettek el, ez pedig 50-60 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásával járt. A termálvíz hőenergiája a legjobb esetben, átlagos téli hőmérsékleteknél a szükségletek mintegy felét fedezheti, de ha nagyon hideg lenne a tél, akkor a gázkazánokat is be kellene kapcsolni a távfűtés és a meleg víz szolgáltatásához.

(Képünk illusztráció, fotó: Pixabay)