„Köszönjük,
A lényeg

Kétnapos akkumulátoripari világkonferencia zajlik Budapesten

5/10/2023 14:30

| Szerző: Klubrádió

A meghívott országok szakemberei mellett a kormányzat illetékesei is részt vesznek a rendezvényen.

2023. október 05. Kétnapos akkumulátoripari világkonferencia zajlik Budapesten (2023.10.05.) Kemény Dániel riportja
05:12
00:00

Az IndustriAll érdekképviseleti szövetség rendezésében 30 ország képviselői gyűltek össze Budapesten, hogy megvitassák a hazai akkumulátoripar körülményeit, a tervezett beruházásokat, illetve ezen belül is a munkavállalók helyzetét. A rendezvény hazai partnere, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete. A szervezet elnöke a Klubrádióban arról beszélt, hogy az akkumulátoripar kapcsán sok kérdés vetődik fel, ezek tisztázását tűzték ki célul. Székely Tamás szerint már most el kell kezdeni a felkészülést, hogy a magyar kormány által idehozott beruházások dolgozói idővel majd elegendő érdekképviseleti védelemben részesüljenek.

2023. október 05. Székely Tamás az IndustriAll akkumulátoripari konferenciáról (2023.10.05.)
00:54
00:00

Nagy meglepetésre az eseményen a magyar kormány is képviseltette magát. Fábián Gergely, az iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár előadásában elmondta: az akkumulátorgyárakra a zöld átállás elengedhetetlen elemeként tekintenek. Mint kiemelte, céljuk az, hogy a kutatás-fejlesztés kérdéskörében is fejlődjön Magyarország a következő években. Szerinte továbbá a kormány elsődleges célja az, hogy ezekkel az üzemekkel munkahelyeket teremtsenek a magyaroknak is. Fábián Gergely a konferencián elmondott beszéde után hamar távozott, de a Klubrádió néhány kérdésére válaszolt. Itt elmondta: a magyar kormánynak válaszokat kell adnia az akkumulátorgyárakat ért kritikákra, és a helyben élőkkel is fontos lenne folyamatos párbeszéd fenntartása.

2023. október 05. Fábián Gergely az IndustriAll akkumulátoripari konferenciáról (2023.10.05.)
00:52
00:00

A konferencián többen kiemelték, hogy a munkavállalók érdekében megfelelő védelmi intézkedések bevezetésére, illetve a szociális párbeszéd elmélyítésére lenne szükség. A legnagyobb probléma viszont az, hogy jelenleg a szakszervezetek csak mérsékelten tudják képviselni a dolgozói jogokat, így a résztvevők azt tűzték ki célul, hogy egy komplex képviseleti terv birtokában lépéseket tegyenek – például a kormány együttműködésével is – a helyzet megoldása érdekében.