„Klubrádió
A lényeg

Késve töröltették Szájert, akár fizethet is Orbán és Kövér

10/08/2021 17:26

| Szerző: Klubrádió

Késve, de törölték Szájer Józsefet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítványának kuratóriumából – közölte a Magyar Narancs kedden. Orbán Viktor a Fidesz elnökeként, Kövér László pedig a szolgálat magyar egyesületének képviseletében kezdeményezte a brüsszeli szexbotrányba belebukott volt EP-képviselő menesztését. A lap szerint Orbán és Kövér kínos helyzetbe kerülhet, mert ha túllépik a változásbejegyzési határidőt, a bíróság az alapítókat 10 és 900 ezer forint közötti bírsággal sújthatja.

Ahogy a Magyar Narancs írja, a Fidesz képviseletében Orbán Viktor pártelnök, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat magyar egyesülete képviseletében pedig Kövér László elnök június 11-én kezdeményezte Szájer József kuratóriumi tagságának törlését a gyermekmentő szolgálat alapítványában. Erről a miniszterelnök és az Országgyűlés elnöke az alapítvány alapítójaként hozott határozatot.

Szájer törlése elsőre nem ment át a civil szervezetek nyilvántartásába: a bíróság hiánypótlásra szólította fel az alapítványt, aminek eleget tettek. A törvény 60 napot engedélyez a változásbejegyzés bejelentéséhez, ugyanakkor Szájer március 1-i lemondása és Orbán, illetve Kövér június 11-i alapítói határozata között hatvannál több nap telt el. A Magyar Narancs azt írja: Orbán és Kövér kínos helyzetbe kerülhet, ugyanis a határidő túllépése esetén a bíróság az alapítókat 10 és 900 ezer forint közötti bírsággal sújthatja.

Szájer kuratóriumi tagsági helyét Mozsár István mérnök-üzletember vette át, aki a múzeumi negyedet építő Városliget Zrt. élén is eltöltött néhány évet.

Szájer József tavaly november 29-én mondott le európai parlamenti képviselőségéről, arra hivatkozva, hogy egyre nagyobb lelki megterhelést jelent számára a részvétel a napi politikai küzdelemben. Két nappal később elismerte, hogy részt vett egy, a belga járványügyi szabályok megszegésével tartott brüsszeli szexpartin, amelynek a rendőrség vetett véget. A képviselő hátizsákjában kábítószert foglaltak le, amiről Szájernek, állítása szerint, nem volt tudomása és nem is fogyasztott belőle.

A botrány hatására Szájer gyorsan szabadult meg közéleti, tudományos tisztségeitől. Elsőként a Fideszből lépett ki a botrány negyedik napján, majd soproni díszpolgári címétől vált meg, ezt követte lemondása a Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója által képviselt Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványa kuratóriumi tagságáról. Szájer a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanári címéről decemberben mondott le.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)