„Támogassa
A lényeg

Késve érkezett a közönség Karácsony és a diákok rendezvényére

15/03/2024 19:40

| Szerző: Klubrádió

A Szabad sajtó útra szervezett tüntetésen a diákok a képviseletüket hiányolták, ezért is dolgoznak a "Mi Budapestünk" választási programon – derült ki a beszédekből. Ádám Zoltán az egyetemek kiszervezését bírálta, Julija Navalnaja pedig azt üzente az ellenzékieknek, ahogy Oroszország nem egyenlő Putyinnal, úgy Magyarország sem Orbánnal. Karácsony nem tudja mikor lesz vége a rendszernek, de addig is Budapest maradhat a köztársaság őre.

Közös tüntetést tartott a Főváros diákszervezetekkel a Szabad Sajtó úton.

A Budapest köztársaság – március 15-i naggyűlés címmel meghirdetett esemény előtti negyed órában még alig voltak a téren – számolt be tudósítónk.

 
 Szellős gyülekező, negyed órával a rendezvény előtt
 

Negyed 6-ra javult a helyzet, de nincsenek sokan az eseményen. Sokan érkeztek Magyar Péter rendezvényéről. Végülis nagyjából megtelt a tér, jó hangulatban telt a demonstráció – számolt be tudósítónk.

Himnusszal kezdtek, majd Nagy Zsolt színész lépett a szinpadra, aki Petőfitől a XIX. század költői-t szavalta.

Az első órában főleg a diákok szerepeltek.

Egyrészt volt egy performansz: elképzelt beszélgetésen keresztül mesélték az oktatás problémáit, szóvá teszik, hogy az állam nem költ az egészségügyre. A Talpra, magyar!-t is elénekelték.

Beszédet mondott Aschenbrenner Lili, a Fridays for Future Magyarország zöld szervezettől, "nem szeretném többet hallani, hogy valamelyik kortársam szégyell magyarnak lenni” – idézte a 24.hu tudósításában. "A közös múltunk, jelenünk és jövőnk összeköt minket, hiszen egy országban élünk. Ha van is, ami széthúz bennünket, az élhető jövőnk építésének kérdése nem lehet ilyen.” Aschenbrenner szerint a diákszervezetek évek óta éppen ezen – az élhető jövőn – dolgoznak.

Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront képviselője arról beszélt, őket nem érdekli, melyik párt melyik másikat utálja, hidegen hagyja őket a politikai elit öncélú cicaharca. A kérdés az, hogy mi lesz velünk? "Tessék minket képviselni, ez a politika dolga!" – idézte a hvg.hu a fiatal aktivistát. Az EDF képviselője azt is elmondta, két másik diákszervezettel hónapok óta dolgoznak a „Mi Budapestünk” választási programon, amely a fiatalok számára kedvező intézkedéseket tartalmaz.

"Amíg itt vagyunk, tehetünk azért, hogy ne kelljen elmennünk" – mondta Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom tagja.

A Corvinusról eltávolított Ádám Zoltán arról beszélt, hogy a kegyelmi botrány ugyanaz a Fidesznek és Orbán Viktor rendszerének, mint ami 2006-ban az őszödi beszéd volt a Gyurcsány-kormánynak. Az autokráciát kutató Ádám beszédében bírálta az egyetemek modellváltását, vagyis azt, hogy az állami intézmények vagyonkezelő alapítványokhoz kerültek.

 
A közönség a Szabad sajtó úton l Fotó: Nemes Dávid/Klubrádió
 

Ádám után Julija Navalnaja –  Alekszej Navalnij özvegye – videóüzenetét láthatta a közönség. Azt mondta: apránként megfosztották az oroszokat a szabadságjogaiktól, és "szomorú látni, hogy hasonló dolgok történnek Magyarországon is". Ugyanakkor, ahogy Oroszország nem egyenlő Putyinnal, úgy Magyarország sem egyenlő Orbánnal –  biztatta a távolból az ellenzékieket Navalnaja.    

Ezután Karácsony Gergely lépett a színpadra, először is Navalnijt méltatta. A szabadság eszméi mindig nyugatról érkeztek, akik Putyint választják Navalnij helyett, azok nem a szabadságért harcolnak – mondta a főpolgármester. Karácsony szerint az állam ma benyomul olyan területekre ahol semmi keresnivalója és kivonul onnan, ahol nagy szükség lenne rá. Úgy véli a kegyelmi botrány után már recseg a rendszer, de nem tudja mikor lesz vége. Szerinte Budapest maradhat a köztársaság őre.

A főpolgármester fél 7 után fejezte be beszédét, ezután elkezdtek elszállingózni az emberek.

(Helyszíni riporterünk valamint a hvg.hu és a 24.hu tudósítása alapján)