„Klubrádió
A lényeg

Kereskedelmi szövetség: Az extraprofitadó nem értelmezhető

30/05/2022 15:03

| Szerző: Klubrádió

A kiskereskedők árbevétele ugyan nőtt tavalyihoz képest, de mivel magasabb áron veszik és értékesítik is a termékeket, "az árbevétel növekedése nem a profit növekedését jelenti" – hívta fel a figyelmet a helyzetre az extraprofitadóval kapcsolatban az Országos Kereskedelmi Szövetség.

„A jelenlegi feszült gazdasági környezetben alapvető, közös érdek megőrizni az áruellátás biztonságát. A súlyos helyzet hátterében egyebek mellett a korábban vártnál nagyobb infláció, a termelői árak jelentős emelkedése, az energia drágulása és a munkaerőhiány húzódik meg” – olvasható az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményében

Az OKSZ szerint a „kereskedelem saját működési költségei, továbbá különösen a legnagyobb ráfordítást igénylő beszerzések költségei az inflációnál nagyobb ütemben növekedtek az elmúlt időszakban”. 

A szövetség kiemelte: az extraprofit adója újabb „számottevő súlyú terhet jelent, ami tovább szűkíti a kereskedelmi vállalkozások gazdálkodási lehetőségeit”. Az extraprofitadót a kiskereskedelem esetében is „az árbevétel alapján kell elszámolni, így „közvetlenül nem kapcsolható össze a kiskereskedők profitjával és így nem értelmezhető” – közölték.

Azt a szövetség is elismeri, hogy a kiskereskedők árbevétele nőtt a tavalyihoz képest, mivel azonban magasabb áron veszik és értékesítik is a termékeket, „az árbevétel növekedése nem a profit növekedését jelenti”.

Jelezték: a kormány az új adó előkészítésekor „sajnálatos módon” nem egyeztetett a tagvállalkozásaikkal, pedig ezt elengedhetetlennek tartják „a szükséges kormányzati intézkedések végrehajtása és az árubiztonság megőrzése” miatt.

(Kiemelt kép: Flickr.com)