„Klubrádió
A lényeg

Kedden dönt a parlament a költségvetés módosításairól

18/07/2022 10:10

| Szerző: Klubrádió

A hétfőn kezdődő kétnapos ülésen tárgyalja az országgyűlés a 2023-as költségvetést, majd többek között a távszerencsejáték szabályain változtató egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról, az EU-ban képviselt álláspontról, alaptörvényének tizenegyedik módosításáról, a frakciófinanszírozás átalakításáról vitáznak.

Kétnapos ülést tart a héten az országgyűlés, ami kedden elfogadhatja a 2023-as költségvetési törvényjavaslatot, amit az előterjesztés óta számos alkalommal módosítottak.

A 444 összefoglalója szerint döntenek arról,

  • hogy 30 milliárd forinttal több pénz jusson a Rogán alá rendelt titkosszolgálatokra,
  • a kormány saját kommunikációjára 26 milliárd forinttal,
  • sportra pedig 37 milliárddal többet szánnak.

Szó lesz továbbá a kata módosításából származó várható bevételekről is. Már amennyiben marad még katás a taxisokon kívül.

Elsőként tárgyalják a 2023-as költségvetést, majd többek között a távszerencsejáték szabályain változtató egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról vitáznak – írja az MTI.

A napirenden szerepel az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló országgyűlési határozati javaslat, ami azt kezdeményezi, hogy az európai parlamenti (EP-) képviselőket a nemzeti parlamentek delegálják.

Megvitatják Magyarország alaptörvényének tizenegyedik módosítását, ami alapján 2024-től ugyanazon a napon lesznek az EP- és az önkormányzati választások. Ez az előterjesztés tartalmazza azt is, hogy a megyéket átnevezik vármegyékre.

A frakciófinanszírozás átalakításáról is beszélnek a képviselők az országgyűlési törvény módosításának vitájában.

Az Országgyűlés tavaszi, rendes ülésszaka június 15-ig tartott, azóta rendkívüli üléseken tanácskoznak a képviselők.