„Klubrádió
A lényeg

Kecskeméten Horthy-festmény alatt ülésezik az önkormányzat

13/10/2022 12:41

| Szerző: Klubrádió

A megállapodás szerint a kormányzóról készült festményt le kell takarni hivatalos események, közgyűlések alkalmával, de ez nem történt meg.

"Két év után ismét a felújított, gyönyörű dísztermünkben ült össze Kecskemét MJV közgyűlése. De ismét üröm vegyült az örömbe, Fidesz módira. A korábbi felújításon feltárt festményt, mely Horthy kormányzót ábrázolja, a korábbi közgyűlési megállapodás szerint függönnyel kell letakarni. Most ez a függöny hiányzik" – írta a Facebookon Kopping Rita, a DK önkormányzati képviselője.

A kecskeméti városháza dísztermének falára 1944-ben festették fel (egy 3X2 méteres felületre) a Horthy Miklós kormányzó 1920-as kecskeméti látogatását bemutató képet. A festményt egy évvel később letakarták, majd le is festették, és egészen addig feledésbe merült, míg a terem 2014-es felújítása során egy munkás véletlenül rá nem bukkant. A képet feltárták, és helyreállították, az akkori polgármester és a közgyűlés viszont megállapodott abban, hogy a festményt hivatalos események, így a közgyűlések, alkalmával egy függönnyel eltakarják (a kozterkep.hu szerint azért, mert megbontotta a terem szimmetriáját) – írja a Telex.

A portál megkeresésére kopping elmondta, képviselőtársa, Király József reggeli, napirend előtti felszólalása végén technikai szünetet kért, hogy a korábbi megállapodás értelmében takarják le a festményt, ezt azonban a fideszes polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia nem engedélyezte, és azt mondta, a következő közgyűlésen szeretné külön napirendi pontként tárgyalni a festmény sorsát, hogy közgyűlési döntés is szülessen róla. Kopping megjegyezte, szerinte a fideszes képviselőtestület minden bizonnyal meg fogja szavazni, hogy a Horthy-kép mostantól ne legyen elfüggönyözve.