„Klubrádió

Karácsony Gergely: Vonják be a városokat is a helyreállítási munkálatokba

29/10/2020 10:52

| Szerző: Klubrádió

Kilenc európai nagyváros polgármestere, köztük Karácsony Gergely közös levélben fordult az Európai Unió döntéshozó-, végrehajtó intézményeinek vezetőihez azzal a kéréssel, hogy ne csak az állami forráselosztó mechanizmusokon keresztül tegyék elérhetővé a helyreállítási alap pályázható részeit.

Barcelona, Pozsony, Budapest, Hannover, Lisszabon, Milánó, Párizs, Prága, és Varsó polgármesterei közös levelükben azt kérik az Európai Tanács, az Európai Bizottság, valamint az Európai Parlament elnökétől, hogy az Unió kötelezze a tagállamok kormányait a városok nagyobb mértékű bevonására az országos szintű helyreállítási tervek kialakítása során. Azt is kérik emellett, hogy az EU a helyreállítási alapjának egy arányos részét a települési önkormányzatok számára közvetlenül tegye elérhetővé és pályázhatóvá - deül ki a Telex cikkéből.

A levelet teljes terjedelmében közölte a portál magyar nyelven:

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke,
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
részére

Európai polgármesterek levele az EU Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközével kapcsolatban

2020. október 29.

Tisztelt Sassoli Elnök Úr!
Tisztelt Michel Elnök Úr!
Tisztelt von der Leyen Elnök Asszony!

A koronavírus-járvány és az annak nyomán fellépő egyre sürgetőbb igény a hatékony és zöld gazdasági újjáépítésre komoly kihívás elé állítja Európát, és minden kormánytól teljes elkötelezettséget kíván. A válság ugyanakkor lehetőséget is kínál számunkra a romló környezeti- és közegészségügyi helyzet kiváltó okainak kezelésére. Ezzel a levéllel a városok hangját szeretnénk hallatni abban a létfontosságú vitában, amely arról szól, hogyan lehetne a lehető leghatékonyabban elosztani az Európai Unió válságkezelő támogatását, az EU Helyreállítási és Rugalmassági Eszközének forrásait.

A városokat egyrészt aránytalanul nagy mértékben érintette a válság, másrészt a városok készek és képesek lakosaik azonnali és hosszú távú szükségleteinek kezelésére. Viszonylag kis léptékű, a helyi gazdaságot célzó, a rugalmasságot és a fenntarthatóságot elősegítő projektekkel a városok egymást erősítve segítik Európa stratégiai céljainak elérését. Ha lehetőséget kapnak arra, hogy a Helyreállítási és Rugalmassági Eszköz céljaival összhangban és abból finanszírozva merész válságkezelő intézkedéseket hajtsanak végre, akkor a városok az eddiginél jobban járulhatnak hozzá az európai újjáépítéshez.

Arra ösztönözzük az európai uniós intézményeket, hogy ismerjék el az önkormányzatokat kulcsfontosságú szövetségesként a biztonságos jövőért folytatott közös harcban. Ezért arra kérjük az EU-t, hogy kötelezze a tagállamok kormányait a városok nagyobb mértékű bevonására az országos szintű helyreállítási tervek kialakítása során, másrészt létfontosságúnak tartjuk, hogy az EU a Helyreállítási és Rugalmassági Eszköz egy bizonyos részét a települési önkormányzatok számára közvetlenül elérhetővé tegye. Arra kérjük az uniós intézményeket, hogy támogassák az Európai Parlamentben benyújtott azon módosító javaslatot, amely a Helyreállítási és Rugalmassági Eszköz legalább 10%-át célzottan az önkormányzati szintű gazdasági helyreállító intézkedésekre irányozná elő. Egyúttal megjegyezzük, hogy egy igazán koherens, a valós igényekhez igazodó válságkezeléshez ennél a 10%-nál is magasabb részarányra lenne szükség, és felhívjuk az uniós intézmények figyelmét a támogatások felgyorsításának fontosságára a maximális hatékonyság érdekében.

Az újszerű megoldások segítségünkre lehetnek a válságok leküzdésében. Az önkormányzatok közvetlen kapcsolatban vannak a lakossággal, jól ismerik a fenntarthatóságot szolgáló, helyi szinten hatékony eszközöket, és képesek felnőni a kihíváshoz: a magunk mögött hagyott múltnál jobb, sikeresebb jövőt kell építenünk. Számos, a városok, az önkormányzatok bevonását célzó módosító javaslatot az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) már elfogadott, megnyitva az utat a Költségvetési Bizottság, a Gazdasági és Monetáris Bizottság, valamint a plenáris ülés támogatása előtt.

Úgy érezzük, az uniós intézmények jó úton járnak, hogy bölcsen és bátran leküzdjék a válságot. Reméljük, hogy felismerik azt a hatalmas lehetőséget, amelyet a helyi önkormányzatok jelentenek egy erős, zöld és igazságos Európa építésében, és elfogadják az önkormányzatok által felkínált stratégiai szövetséget.

Üdvözlettel,

Ada Colau, Barcelona polgármestere,
Matúš Vallo, Pozsony polgármestere,
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere,
Belit Onay, Hannover polgármestere,
Fernando Medina, Lisszabon polgármestere,
Giuseppe Sala, Milánó polgármestere,
Anne Hidalgo, Párizs polgármestere,
Zdeněk Hřib, Prága polgármestere,
Rafał Trzaskowski, Varsó polgármestere

 

Karácsony Gergely korábban ugyancsak a Telexnek adott interjújában elmondta: azt szeretné elérni, hogy az EU ne csak a kormányok által uralt forráselosztó mechanizmusokon keresztül, hanem közvetlenül juttasson pénzt az önkormányzatoknak.

Szerdán az Esti gyorsban Karácsony arról beszélt, hogy a járvány okozta válság a fővárosi önkormányzatot súlyosabban érintette, mint a kormányt, mert náluk 25, míg a központi költségvetésben 7 százalék az adóbevétel-kiesés. Azt gondolná az ember, hogy azzal kell szolidárisnak lenni, aki nehezebb helyzetben van, de nálunk ez fordítva történik, mert az önkormányzatokat sújtó adót a kormány gyakorlatilag a háromszorosára emelte, így 100 milliárdot vonnak el tőlük a következő években.

Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd