„Klubrádió
A lényeg

Karácsony Gergely: Nem emelünk

24/06/2022 10:55

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere arról posztolt, hogy kizárólag bizonyos jegytípusok ára és a pótdíjazás összege emelkedik.

A bejegyzésből kiderül, hogy a költségvetési hiány ellenére sem emelik meg a legtöbb BKK-jegy árát. Azonban megemelik a turisták által vásárolt termékek árait, mint a 24 vagy 72 órás jegyek. Valamint a pótdíjazás összege is drágul, ezentúl a helyszíni bírság a korábbi 8000 forintról 12 000 forintra emelkedik.

Karácsony így fogalmaz:

  • Nem emelünk, annak ellenére sem, hogy ezt számos kormánypárti település megtette.
  • Nem emelünk, annak ellenére sem, hogy az állam ma már csak nagyon kis részt (6 százalék) vállal a budapesti közösségi közlekedés finanszírozásából.
  • Nem emelünk, noha az elmúlt években és főleg az elmúlt egy évben drámaian nőttek a közösségi közlekedéssel kapcsolatos költségek, egekbe szöktek az energia- és üzemanyag árak.
  • Nem emelünk árat, mert nincs az áremelés, ami megoldaná a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási problémáit. A probléma elsődleges oka ugyanis az, hogy a magyar állam a többi európai országhoz képest jóval szerényebb részt vállal a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásából, a város saját forrásait viszont elvonja.
  • Nem emelünk, mert hiszünk abban, hogy egy zöld és szolidáris világváros egyik legfontosabb feltétele a jó minőségű és mindenki számára elérhető közösségi közlekedés.

Karácsony hozzátette, hogy a béretek és jegyek ára 2014 januárja óta változatlan.