„Támogassa
A lényeg

Kaczynskiék ülősztrájkba kezdtek a tévészékházban, mert a kormány nem folyósítja a lengyel közmédia költségvetését

20/12/2023 15:33

| Szerző: Klubrádió

Donald Tusk régi-új lengyel miniszterelnök kedden jelentette be, hogy nem folyósítják a nyolc éve kormányszócsőként működő közmédia költségvetését. A napokban felálló kormányzó koalíció határozatot fogadott el arról, hogy a jövőben biztosítani kell a pártatlan és elfogulatlan közmédia működését.

A kulturális minisztérium szerdán közölte azt is, hogy a keddi határozat végrehajtásával párhuzamosan menesztik az állami televízió, rádió és hírügynökség elnökségét és igazgatótanácsát.

Nem várt sokat a válasszal a Jaroslaw Kaczyinski vezette Jog és Igazságosság (PiS). 

A PiS frakciójának nagyobb része, szám szerint 109 képviselő Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel az élen nem vett részt a szavazáson, többségük ehelyett a tévészékházhoz vonult. Kaczynski a TVP Info hírtelevíziónak a helyszínen azt mondta, a demokrácia védelmében tüntetnek.

„Nincs demokrácia médiapluralizmus nélkül, erős kormányellenes média nélkül, és Lengyelországban ez jelenleg a közszolgálati média” – jelentette ki a politikus, hozzátéve, „tágabb értelemben a PiS a lengyel függetlenség védelmében tüntet”.

Kedd este az ellenzékbe szorult párt politikusai és szimpatizánsai is ülősztrájkba kezdtek a lengyel közszolgálati média székházában. Kaczynski bejelentette továbbá, hogy a párt képviselői ezentúl tízfős csoportokban állandó ügyeletet fognak tartani a TVP székházánál. A PiS képviselői jelen vannak a köztelevízió másik, belvárosi székhelyénél is, ahonnan a TVP Info hírtelevízió sugározza adását. Mateusz Morawiecki volt kormányfő ott kijelentette, „a parlamenti többség azt mondja, hogy médiapluralizmust akar”. A politikus a közmédia védelmére szólította fel a lengyeleket.

A párt egy másik képviselője, Marek Suski ugyanitt azt mondta: „biztosítani akarjuk, hogy Lengyelországban törvényes rend legyen, és szabad média.”