„Klubrádió
A lényeg

Jelen: 200 millióba kerül a kormánynak (azaz nekünk) az 5 milliárdért vett, lejárt PCR-tesztek megsemmisítése

24/11/2021 09:35

| Szerző: Klubrádió

A Jelen információja szerint közel 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben lejárt PCR-tesztet selejtez le az állam. Érthtetlen, hogy ahelyett, hogy ingyen tesztelték volna a lakosságot, hagyták lejárni a teszteket, most pedig közel 200 millió forintért semmisítik meg őket. Szabó Tímea sem hagyta szó nélkül a hírt.

A lap úgy tudja, hogy az Országos Kórház Főigazgatóság különböző fajta, nagyjából 5 milliárdot érő PCR-tesztek megsemmisítésével bízta meg  a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft.-t.

A Jelen úgy értesült, hogy a Fosun típusú tesztből – ennek darabja 6070 forint volt - 3,4 milliárd forintért vásárolt a külügy. Ezek idén március vége, április elején jártak le.
A Clinomics termékéből 161 millió forintért vásárolt, ennek darabára 2593 forintba került és 2021. április 20-án jártak le.
A külügyi tárca vett továbbá 1,355 milliárdért a Maccura tesztjéből is – ennek darabjáért 4106 forintot fizetett a magyar állam – azaz a magyar adófizetők, ezek április 7 és 13 között jártak le.

Fotó: Pixabay
 

Az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKF) fordult a portál a kérdéseivel, 

1) milyen, a Covid-19 járvánnyal összefüggésben beszerzett eszközöket selejteznek le,
2) hány darab eszközről van szó, illetve
3) hány forintba kerültek az adófizetőknek a megsemmisítendő/megsemmisített eszközök.

Az OKF a közérdekű adatigénylés határidejének lejártát megelőző napon a következőket válaszolta:

„Az 1., 2. és 3. kérdés tekintetében az Állami Egészségügyi Tartalékra, annak mennyiségére és összegére vonatkozó adatok ellátás biztonsági szempontból döntés előkészítését megalapozó olyan stratégiai adatok, amelyek további jövőbeli döntések megalapozását is szolgálják, valamint amelyek megismerése az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék. Erre tekintettel az Info tv. 27. § (5) és (6) bekezdése alapján az 1., 2. és 3. kérdésre az adatkérelmét elutasítjuk.

 

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke Facebook-oldalán reagált is a hírre: