„Klubrádió
A lényeg

Januártól hétvégente 85 kilométert kell utazniuk a szülő nőknek Sátoraljaújhelyről

21/12/2022 15:48

| Szerző: Klubrádió

A rendkívüli, úgynevezett „sürgős szükségű” betegellátás kivételével a sátoraljaújhelyi kórházhoz tartozó szülő nőknek pénteken délután két órától hétfő reggel hét óráig, valamint ünnepnapokon máshova kell menniük: legnagyobb részüket a mintegy 85 kilométerre lévő Miskolcon látják majd el január elsejétől – írja a Népszava. Az ok az orvoshiány. A fideszes polgármester is felháborodott.

A kórházi intézkedés miatt a település fideszes polgármestere, Szamosvölgyi Péter is hangot adott felháborodásának a Facebookon. „Magyarországon élünk, bár a határ szélén, nem vagyunk másodrendű állampolgárok” – mondta Szamosvölgyi. Beszámolója szerint az utóbbi időben sok közép- és felsővezető hagyta ott a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházat azért, mert nem tudták elviselni az egészségügyet érintő centralizációt.

„Tíz éve annak, hogy az Erzsébet Kórház fenntartását elvették az önkormányzatunktól. Nem örültem neki, szerintem sokan mások is hasonlóképpen voltak, mert ha mi vagyunk a fenntartók, akkor ez a helyzet most biztosan nem áll elő. Rengeteg fejlesztést végeztünk abban az időben is, amikor hozzánk tartozott az intézmény, és még utána is (…)” – mondta.

Szerinte van lehetősége a megyei kórháznak arra, hogy szakembereket irányítson oda, ahogy onnan is irányítottak át máshova szakembereket. „Felszólítom és kérem a megyei kórház vezetését, hogy gondolja át az eddigi kapcsolat és viszony hibáit, és ezeket próbálja meg kijavítani.”

„A sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya a folyamatos betegellátást – hosszú hónapok óta – az irányító megyei intézmény segítségével és saját orvosainak önként vállalt túlmunkájával biztosította” – írta a Népszavának a megyei kórház. Hozzátették: „Tekintettel az alacsony ügyeleti esetszámra, valamint az orvosok munkaterhelésére, a betegellátás biztonsága érdekében döntöttünk úgy, hogy a hétvégén a helyi kórház orvosi kara két főből álló megerősített készenlétet ad”, az azonnali beavatkozást nem igénylő eseteket a megyei intézményben látják el.

Az új egészségügyi rendelet értelmében a kormány kötelezné a magánorvosokat arra, hogy havi 20 órát a közegészségügyben dolgozzanak le, erre a MOK alelnöke, Lénárd Rita úgy reagált, hogy arculcsapásnak nevezte a tervezett átalakítást.