„Klubrádió
A lényeg

Jámbor: A kormány Mészáros gyerekeivel versenyeztetné a bajba jutott szegényeket

21/11/2022 21:39

| Szerző: Klubrádió

A szociális törvény kormánypárti módosítása elleni demonstrációt tartott az LMP a budapesti Kossuth téren, ahol Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is felszólalt. A tiltakozók szerint a tervezet üzenete, hogy segíts magadon, mert az állam nem segít. Jámbor szerint a kormány nevetséges versenyre kényszerítené a bajbajutottakat.

Tüntetést szervezett az LMP hétfő estére a Parlament melletti Kossuth térre a szociális törvény tervezett módosítása miatt. Az ellenzéki párt követeli, hogy az országgyűlés november 22-én, azaz kedden ne szavazza meg a kilátásba helyezett változtatásokat. Elsőként Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője szólalt fel az eseményen. Szerinte a törvénytervezet azt üzeni, hogy „Segíts magadon, mert az állam nem segít”.  A politikus azt is hozzátette, hogy egy gazdasági válság közepén inkább több, nem pedig kevesebb segítségre van szüksége a magyaroknak. Ha ezt a salátatörvényt elfogadják, ki tudja mi lesz a következő – mondta. 

Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője arról beszélt, nem várható el, hogy a családból az egyik fél pénzt keressen, a másik pedig az ellátandó családtagokról gondoskodjon, hiszen Magyarország történelmében soha nem volt működőképes az egykeresős családmodell. Ungár szerint a szociális törvény módosításával a kormány olyan világot akar létrehozni, ami soha nem is létezett.

2022. november 21. A lényeg-részlet / Ungár Péter - 2021.11.21.
01:01
00:00

 

 
 
Tüntetés a szociális törvény tervezett módosítása ellen a Parlament mögötti Kossuth téren. A demonstrációt az LMP szervezte NEM a szociális törvény módosítására címmel. Forrás: Jámbor András/Facebook 
 

A tüntetésen Jámbor András, a Párbeszéd-frakció tagja is beszédet mondott. A szociális törvény módosítása szerinte azt mondja ki, hogy aki bajba jutott, az versenyezzen másokkal. Egy Somogy megyei bajbajutottat megversenyeztetne Mészáros Lőrinc gyerekeivel a kormány, hogy ha bajba jutnak, gondoskodjanak önmagukról. „Ez egy nevetséges verseny” – mondta az országgyűlési képviselő a Telex tudósítása szerint. Jámbor úgy látja, Mészáros gyerekeinek nyilván sokkal több lehetőségük marad, ha bajba jutnak.

A politikus azt is hangsúlyozta, a parlamenti képviselők nem csupán a szociális törvény módosításáról fognak szavazni, hanem több másik visszás javaslatról, így a Munka törvénykönyvének változtatásáról is. Szerinte például felháborító, hogy a hétnapos szabadságról a továbbiakban már nem a dolgozók dönthetnének, hanem a munkáltató. Ha pedig beteg lesz valaki, akkor a munkáltató rákényszerítheti a felmondásra, ami után viszont semmilyen végkielégítéshez hasonló pénzt nem kap.

2022. november 21. A lényeg-részlet / Jámbor András - 2021.11.21.
00:47
00:00