„Köszönjük
A lényeg

Ivóvizes projektnél csaltak, 1,3 millió eurót kér vissza az OLAF

1/12/2022 15:54

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) városnevet nem említve közölte: ívóvízminőség-javítást célzó projektnél csaltak Magyarországon: az ivóvíz minőségének javítását ígérték, de nem változott, pedig ez a finanszírozás alapfeltétele volt. Az OLAF ezért 1,3 millió eurót (nagyjából félmilliárd forintot) kér vissza a projektpartnerektől.

Az OLAF több olyan szennyvízkezelési és vízügyi infrastruktúra-korszerűsítő uniós projektet vizsgált, amelynél a gyanú szerint visszaéltek az uniós forrásokkal. A hivatal nyomozói több ügyet tártak fel – Magyarország is érintett – , és megállapításuk szerint összesen 19,5 millió eurót (csaknem nyolcmilliárd forintot) csaltak ki az uniós adófizetőktől.

A magyar ügyben városnevet nem említve az írta az OLAF, hogy ívóvízminőség-javítást célzó projektnél csaltak. Az OLAF bizonyítékai szerint változatlan maradt a vízkezelési technológia, nincs hatása a vízminőségre, pedig ez a finanszírozás alapfeltétele volt. Az OLAF ezért 1,3 millió eurót (mostani árfolyamon 533 millió forintot) kér vissza a projektpartnerektől.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy uniós pénzek szabálytalan kifizetésének gyanúja miatt nyomozott az OLAF a mohácsi önkormányzatnál. Az Unió csalás elleni hivatala a helyi ellenzék feljelentése alapján vizsgálódott.

Ville Itälä, a hivatal főigazgatója úgy összegzett: „Az OLAF négy vizsgálatot zárt le a víz- és szennyvízlétesítmények korszerűsítési projektjeivel kapcsolatban. A megállapítások a hamis dokumentumok benyújtásától vagy az uniós finanszírozás támogathatósági feltételeinek nem teljesítésétől kezdve a megépített, de soha nem működő tisztítóberendezésekig terjedtek. Az ilyen típusú létesítmények célja a tiszta víz biztosítása, valamint a polgárok és a környezet védelme a szennyeződésektől. Az a tény, hogy az OLAF feltárta ezeket a feltételezett csalásokat, azt jelenti, hogy a pénzek visszakerülhetnek az uniós költségvetésbe, és a polgárok javára, nem pedig a csalók meggazdagodására fordíthatók. Összesen több mint 19,5 millió eurót javasoltak behajtásra a négy eset kapcsán”.

A magyar mellett egy román és két bolgár ügyről van szó, írja a Telex.

(Képünk illusztráció, fotó: Pixabay)