„Hírek
A lényeg

Ismét vádat emeltek a "gazdatüntetést" is szervező Szabó Bálint ellen

24/03/2023 14:23

| Szerző: Klubrádió

Ezúttal közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak miatt emeltek vádat Szabó Bálint letartóztatásban lévő független szegedi önkormányzati képviselő ellen – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken az MTI-t.

A közleményben azt írták: Szabó 2022. szeptember 21-én délután Budapesten gépkocsijával több közlekedési szabályt megsértve akadályozta egy rendőrségi konvoj tagjait személyvédelmi feladatukban, ezzel az utazók és járókelők személyes épségét is veszélyeztetve. Azt nem lehet tudni, hogy a konvoj kit szállíthatott.

Szabó szintén ezen a napon a budai Várban is összetűzésbe keveredett a hatóságokkal az általa bejelentett demonstráción. Itt két gépkocsivezető szóváltásba keveredett, amiért a helyszínt biztosító rendőrök intézkedni kezdtek. Erre Szabó azt mondta, nem fogja hagyni, hogy ismerősét elvigyék a helyszínről, és felszólította társait, hogy élőlánccal akadályozzák az előállítást. Az MTI közlése szerint a politikus dulakodott a rendőrökkel, hosszú percekig akadályozta az intézkedést, később odahajolva hozzájuk "mocskos állatoknak", "mocskos rendőröknek" nevezte őket.

Az ügyészség vádiratában indítványozza, hogy a büntetlen, de több büntetőeljárás alatt álló önkormányzati képviselőt a bíróság halmazati büntetésül ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint tiltsa el a járművezetéstől.

Még októberben Szabó ellen azért emeltek vádat egy másik ügyben, mert félrevezette a rendőrséget, amikor rendőrt hívott, majd valótlanul azt állította, hogy megkötözték és fel akarták gyújtani.

Szabó Bálint az augusztus 20-i, kudarcba fulladt, parodisztikusan sikerült gazdatüntetés után a kötcsei fideszes pikniken is megjelent, ahová behajtott autójával, vitatkozni kezdett a biztonságiakkal, majd végül bilincsben vitték el. Szabó korábban a Botka László akkori MSZP-s polgármester ellen felépített Szeviép-ügy motorja volt Szegeden, a 2018-as országgyűlési választás előtt Lázár János, a Miniszterelnökség akkori vezetője személyesen utazott hozzá kampányolni. Később valami történhetett Szabó és a Fidesz között, azután házkutatást is tartottak Likvid Kontroll Kft. nevű cégénél, amiért ő Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgatót tette felelőssé. Szabó egyébként Vas megyében, csepregi képviselőként kezdte, dolgozott az MSZP-s Tóth Csaba mellett, és később volt a Demokratikus Koalíció tagja is.