„Klubrádió
A lényeg

Elrendelték Szabó Bálint letartóztatását

13/11/2022 00:52

| Szerző: Klubrádió

Bűnismétlés veszélye miatt rendelték el letartóztatását a szegedi önkormányzati képviselő ellen. 

A Fővárosi Törvényszék szóvivője, Szabó József Tamás megerősítette, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság szombaton elrendelte az augusztus 20-i mini-gazdatüntetés szervezéséről és más cifra lódításokról elhíresült Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő letartóztatását, amelyet a bűnismétlés veszélyével indokolt – írja a Telex.

Szabó pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság elől posztolt egy több mint félórás Facebook-élőt, amelyben többek közt arról is beszélt, hogy az ügyében megint az ügyészségnél pattog a labda. Szabó a Blikk cikke szerint pénteken egy tárgyalásra érkezett a bíróságra, az élőzése alapján pedig arra lehetett következtetni, hogy számára kedvező ítélet született, arról is beszélt, hogy hazamehet Szegedre.

A rendőrök viszont kicsivel később megállították, és egy itt készült videó tanúsága szerint megbilincselték, majd őrizetbe vették.

Ezt követte az, hogy most elrendelték a letartóztatását a bűnismétlés veszélye miatt. A törvényszéki szóvivő azt is jelezte, hogy a nyomozási bíró a gyanúsított ellen korábban bűnügyi felügyeletet rendelt el, de az ehhez szükséges önkéntes jogkövetés a gyanúsított esetében teljes mértékben hiányzott, sokszor megszegte az előírt szabályokat – például autójával védett személyeket kísérő konvojokba sorolt be, és ellenszegült rendőri intézkedéseknek.

Szabó Bálinttal szemben a szóvivő szerint több eljárás van folyamatban – egyébként nyomkövető is van rajta –, de tevékenységét akkor is folytatta, miután az első cselekménnyel meggyanúsították. Az ügyészség indítványozta, hogy a letartóztatás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelöljék ki, de a bíróság ezt elutasította, mert korábbi szakértői vélemény alapján szerintük ez nem indokolt. Szabó a döntéssel szemben fellebbezést jelentett be.

Szabó a többezres traktoros demonstrációnak hirdetett, végül 60 fősre sikerült gazdatüntetés előtt azzal hívta fel magára a közvélemény figyelmét, hogy a koronavírus-járvány során bevezetett korlátozások elleni tiltakozásként saját autójával akadályozta a szegedi villamosközlekedést, máskor azt állította, hogy elrabolták, megerőszakolták és fel akarták gyújtani, előzőleg viszont politikai kalandorként ismerhették meg sokan.