„Hírek
A lényeg

Ismét keményen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját Matolcsy

23/03/2023 15:36

| Szerző: Klubrádió

Letért Magyarország az egyensúlyi növekedés pályájáról, elakadt a reformfolyamat, nincs jövőkép és nincsenek elénk kitűzött, mérhető célok sem – mondta Matolcsy György új könyvének bemutatóján. 2021-ben gazdaságpolitikai hibák következtek be, ködbe burkolódzó gazdaságpolitikát találunk - fogalmazott a jegybankelnök.

Beszédében Matolcsy György kiemelte: volt egy magyar gazdasági siker, és 2000 körül egy széles autópálya nyílt a felzárkózáshoz, amely bezárult, és következett - Demján Sándor szavaival élve - egy elvesztegetett évtized. Szerinte a felzárkózási pályát újranyitották 2010-ben, és az Új Széchenyi Tervtől kezdve a Széll Kálmán Terven át az otthonteremtő programokig számtalan sikerre került sor.

"Azonban 2021-22-23-ban mintha bezárulna a magyar gazdasági felzárkózás útja, de ezt nem hagyjuk" – fogalmazott. (Decemberben ezzel kapcsolatban azt mondta: "Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van".)

Szerinte a siker receptje mindig is az egyensúlyi politika volt, most azonban megint letért Magyarország az egyensúlyi növekedés útjáról. Öt év reformja hozott öt év felzárkózást, de elmaradt az új reform, és az fenyeget, hogy lassul a felzárkózás - tette hozzá. Elmondta: elakadt a felzárkózás 2021-ben: az uniós átlag 76 százalékáról visszaestünk a 75 százalékra. A rendszerváltás óta eltelt 32 év legsikeresebb éve 2001 volt, ha az akkori felzárkózás folytatódott volna, most Olaszországot előzhet

2021-ben gazdaságpolitikai hibák következtek be, ködbe burkolódzó gazdaságpolitikát találunk - fogalmazott az elnök. Mint mondta, jövőkép nélkül eddig még senkinek nem sikerült a felzárkózás, ezért mérhető célokból és az azokhoz rendelt időpontokból álló jövőképre van szükség.

A korábbi közös célok között említette 1990 után a Nyugathoz tartozást, majd a nyugati életszínvonal elérését, később a felzárkózás lett az újabb cél. 2010-ben pedig az egymillió munkahely és a munkaerőpiaci fordulat vált közös célkitűzéssé. Szerinte az a cél, hogy Európa első öt országba bekerüjünk, nem mérhető cél, márpedig csak az a célkitűzés teljesülhet, ami mérhető. Mint mondta, bezáródni látszik az az út, hogy 2030-a utolérhessük az uniós átlagot.

Azt is mondta: sok kormányzati döntés többet visz, mint hoz, de lehet korrigálni. "Ma [minőségi helyett] mennyiségi szemlélettel, nagy veszteséggel működünk.Lehet tévedni és hibázni, de mindig van új kiút, egy új esély, újraindulhat a reformpolitika" – összegezte a jegybank elnöke.

(forrás: növekedés.hu, Portfólió, kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)