„Klubrádió
A lényeg

Iskolaőr zaklatott egy újpesti iskoláslányt

9/02/2023 08:15

Kirúgták, de a rendőrség nem indított nyomozást egy kirúgott iskolaőrrel szemben, aki alig három hetes működése alatt legalább egy esetben zaklatott egy fiatal lányt egy újpesti iskolában. A rendőrség szerint ez a kislány és a család ügye, és ha ők nem akarnak feljelentést tenni, akkor nekik nincs ezzel dolguk, derült ki a Telex cikkéből.

 
Képünk illusztráció, nem a konkrét elkövetőt mutatja
 

 

Az iskolaőr, akinek a feladata a diákok védelme lenne, egy 17 éves lánynak küldözgetett szexuális célő üzeneteket, amikről az iskola bejelentést tett, a rendőrség pedig „az adatgyűjtés során meg is állapította a zaklatás gyanúját”. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta a lapnak, hogy „az érintett iskolaőr munkaviszonyát a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonnali hatállyal megszüntette. A gyanúban szereplő bűncselekmény elkövetője a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 31. § alapján csak magánindítványra büntethető, melynek előterjesztésére a sértett, illetve törvényes képviselője jogosult. Mivel a jogosult nem terjesztett elő magánindítványt, büntetőeljárás nem indult.”

Az iskolaőrök rendszerét 2020 nyarán szavazta meg a parlament a kormánypártok kezdeményezésére. Az év szeptemberében már működésbe is lépett a rendszer, amelynek célja az iskolai erőszak visszaszorítása volt. A szakmai szervezetek tiltakoztak az iskolaőrség ellen, szerintük az iskolai erőszak problémáját a megelőzéssel lehetne orvosolni, írja a Telex.

Tavaly áprilisig négy esetben indult eljárás iskolaőrök ellen, mert túllépték a hatáskörüket, volt olyan iskolaőr, akit azért kellett elbocsátani, mert egy gyerek nyakát szorongatta.