„Köszönjük,
A lényeg

Elítélték az iskolaőrt, aki hangoskodásért szorongatta meg egy gyerek nyakát

25/04/2022 07:31

2020. szeptembere óta az iskolaőrök összesen 480 esetben intézkedtek – írja a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján. 491 intézmény csatlakozott az iskolaőri programhoz, a hiányzó helyekre még nem sikerült felvenni a szükséges számú munkaerőt.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság kerékpáros baleset-megelőz
 
A kép illusztráció
 
Kecskemét, 2018. április 9. Farkas Attila rendőr főtörzsőrmester táblagéppel vezérli a karjelzéseket bemutató Alpha 1 típusú oktatórobotot a Kecskeméti Rendőrkapitányság baleset-megelőzési szakkörének zárásaként kialakított kerékpáros ügyességi akadálypályán a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: Ujvári Sándor
 

 

47 esetben testi kényszert alkalmaztak, háromszor bilincset, egyszer még rendőrbotot is használtak. Az iskolaőrök erőszakosságára jellemző, hogy többször erőszakkal kezeltek olyan helyzeteket, amikben nem lett volna rá szükség. Februárban például a Keszthelyi Járásbíróság 140 ezer forint pénzbírságra ítélt egy férfit, aki még iskolaőrként a nyakánál fogva a korláthoz szorított egy ötödikes fiút az iskolaudvaron, mert hangoskodott. Négy esetben indult büntetőeljárás olyan iskolaőrökkel szemben, akik túllépték a jogkörüket.