„Klubrádió
A lényeg

Így néz ki A helység kalapácsa Demeter Szilárdék western változatában

24/08/2022 10:54

Kikerült egy részlet a Petőfi Sándor első könyvéből, A helység kalapácsa című elbeszélő költeményből készült filmváltozathoz, amely többek között a fideszes filmgróf Kálomista Gábor producer és Demeter Szilárd intézményigazgató felügyelete alatt készül.

A filmről az MTI azt írta, hogy a tordasi Westernfaluban forgatják, a rendező, Dombrovszky Linda szerint „ez egy westernfilm, magyaros elemekkel megbolygatva, például matyómotívumok jelennek meg a jelmezekben, a Ferenczi György által megzenésített Petőfi-versek pedig egy furcsa egyveleget adnak, amely erősíti a paródiát”.

Az eredeti szöveg megmaradt, csak Somogyi György forgatókönyvíróval az eposzt dialógusba ültették át. A történetet nem modernizálták, csak „vizuálisan izgalmassá és fogyaszthatóvá tették”.

Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség igazgatóságának elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a Nemzeti Kulturális Alappal közösen több milliárd forintot szánnak a Petőfi-bicentenárium megünneplésére. „Célunk, hogy kortárs nyelven nyúljunk Petőfihez vissza, és mindenki számára élővé tegyük az alakját, költészetét” – mondta.

A tévéfilmet a tervek szerint jövő januárban mutatják be a Duna televízióban a Petőfi-bicentárium alkalmából.