„Klubrádió
A lényeg

Így jutnak a Veszprém kulturális főváros milliárdjai a fideszesekhez

20/02/2023 07:15

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozatára 111 milliárd forintot szánt a kormány, a pénzre különböző területeken lehetett pályázni.

EKF - Megkezdődtek az EKF programév hivatalos megnyitójához
 
EKF - Megkezdődtek az EKF programév hivatalos megnyitójához
 
Veszprém, 2023. január 17. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros üdvözlő táblája a veszprémi Budapesti úton. MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás
 

 

A 24.hu szerint a pénzből több százmillió forintnyit kapott a lebonyolításért felelős társaság két főtanácsadójának cége is. Mészáros Zoltán vezérigazgatói főtanácsadó 2020 márciusáig vezérigazgatója volt a rendezvénysorozatot bonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nek. A pályázati nyilvántartás szerint ő és felesége érdekeltségében álló három cég összesen 753 millió forintot nyert el. Mészáros a lapnak azt mondta, szerinte nincs összeférhetetlenség, mivel 2020 márciusa óta nem vezető tisztségviselője az EKF-et menedzselő cégnek, és az említett pályázatok elbírálásában és a döntéshozatalban sem vett részt. Egyébként a főtanácsadói posztján havonta nettó 560 ezer forint fizetést kap. 

Továbbá számos egykori volt fidelitaszos érdekeltség is százmilliókat kaptak: van olyan közöttük, aki egy sushi bár létrehozására kapott támogatást. De nem panaszkodhat a kormányközeli Blogstar alapítója, Csúri Ákos kormánypárti újságíró sem, aki közel egymilliárd forinthoz jutott két alapítványán keresztül.

A támogatási listán két cégével is a nyertesek között szerepel Szalay Zsolt, a helyi Fidelitas egykori alelnöke, írja a 444. Ő amúgy korábban uniós hitelből nyitott magánorvosi központot Veszprémben. Most két cégén keresztül kapott több mint százmilliót: a Saiko Sushi és Bár Kft. 66 millió forintot kapott egy szusi bár, az Óváros Bisztró Kft. pedig 69 milliót egy közösségi tér létrehozására. 

A 24.hu további fideszes szervezeti tagokat is felsorol, akik bőségesen kaptak a programsorozatra szánt pénzekből.