„Klubrádió
A lényeg

Hűtlen kezeléssel vádolnak egy volt helyettes államtitkárt

22/12/2022 12:28

| Szerző: Klubrádió

Letöltendőt kértek egy volt helyettes államtitkárra 2,2 milliárdos hűtlen kezelés miatt. A vádirat szerint 2019 első felében a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más céggel kötött megbízási szerződéseket, amelyek végül nem teljesültek.

Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt emelt vádat egy volt minisztériumi helyettes államtitkár és társai ellen a Fejér Megyei Főügyészség – írja a 444.

A közlemény szerint a volt helyettes államtitkár utasítására 2019 első felében a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más céggel megbízási szerződéseket kötött, aminek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Az ügyvédi irodákkal kötött szerződésben szereplő feladatokra a minisztériumnak és a háttérintézményeinek nem volt szüksége, a másik céggel kötött szerződésben foglaltakat pedig sosem teljesítették.

A volt helyettes államtitkár ezen felül a minisztérium által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó társaság nyerje el a pályázatokat.

A helyettes államtitkár érdekkörébe tartozók ezen kívül egy fővárosi kerületi önkormányzattal úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket, hogy közben ezen feladatokat továbbra is a korábban alkalmazott személy látta el. Ezzel 2019 és 2021 között összesen 24 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak.